Amerikai hóvihar, bangladesi áradás - időjárás a nagyvilágból

Vágólapra másolva!
Bangladest trópusi ciklon érte el, a szél és az áradás nagy károkat okoz a világ legsűrűbben lakott területén. Ausztrália délkeleti vidékén már közelít a tél, megvoltak az első hajnali fagyok. Az Egyesült Államok középső vidékén hatalmas hóviharok tombolnak.
Vágólapra másolva!

Pénteken a világban számos szélsőséges időjárás esemény zajlik egyszerre. Finnországban egyre erősebb széllel újra téli légtömegek érkeznek. A hidegbetörés jobbára száraz, csak rövid hózáporok kísérik. Ettől keletre azonban kiterjedt havas eső, havazás fordul elő. Ibériában továbbra is az átlagosnál jóval hűvösebb az idő, a hétvégén sem várható számottevő változás.

Ázsiában a legjelentősebb időjárási esemény pénteken a Bijli trópusi ciklon szárazföldre érkezése Bangladesnél. A világ legsűrűbben lakott (közel 1000 fő/km2) vidékén az erős szelek okozta part menti szökőár és a rendkívüli csapadék következtében létrejövő áradás katasztrófahelyzetet eredményez az egész hétvégén.

Afrikában, a Szahara keleti szélén a napokban a hőmérséklet már megközelítette az 50 fokot. Ausztrália délkeleti részén azonban már ősz vége felé járunk, a napokban beköszöntöttek az első nagy területre kiterjedő fagyok.

Az USA északkeleti partvidékére a hűvös napok után megérkezett a kellemes tavasz, ugyanakkor a sziklás-hegység déli vidékén ítéletidő tombol. Coloradóban folyamatos hóvihar tombol, az előrejelzések szerint szombatra helyenként több mint fél méteres hóréteg alakul ki.