Vágólapra másolva!
Oroszország távol-keleti részén az extrém időjárásáról hírhedt Ojmjakon városában a tél eddigi leghidegebb hajnalára ébredhettek csütörtökön a helyi lakosok. A hőmérséklet -57 fok alá süllyedt.
Vágólapra másolva!

Az északi félteke telének leghidegebb területei a szárazföldek elhelyezkedésének köszönhetően nem a sarkpont környékén, hanem jóval délebbre találhatók. Ojmjakon városa Szibéria keleti részén, néhány száz kilométerrel az északi sarkkörtől délre helyezkedik el. A város 700 méter magasan, egy völgyben húzódik, tőle délre kétezres hegygerinc állja útját az enyhébb légtömegeknek. Október elejétől májusig tart az állandó fagy errefelé, január végén általános a -50 fok alatti reggeli hőmérséklet. Február végén már ismét egyre magasabbra tud emelkedni a nap, az enyhülés átlagosan a hónap végén indul el.

Idén Ojmjakon tele kevésbé volt zord, mint általában, viszonylag ritkán fordultak elő -50 fok alatti értéket - pedig itt már mértek -70 foknál is hidegebbet, ami az egész északi féltekén rekordnak számít. A február 26-i, csütörtöki reggelen mért -57,5 fokos érték a mostani téli szezon csúcsát jelenti. Bár sivatagiasan kevés csapadék hullik a téli félévben, olvadás hiányában idén is összejött 30 centi hó. A fehér felszínen a nap még szinte semmit nem fog, egy hónap múlva azonban akár húsz fokot is enyhülhet az idő.