Szárító szél az Alpokban

Vágólapra másolva!
Az Alpok északi és déli vidékei között éles különbség alakult ki kedden. Az északi szelek miatt hegység német és svájci előterében intenzíven esik a hó, a déli részeken ugyanakkor a napsütésben erősen olvad a több méteres hótakaró. A szárító szél megteszi a hatását.
Vágólapra másolva!

A hazánkban is havazást okozó kisméretű ciklon nyugati oldalán erőteljes északi áramlás alakult ki. Hatására az Alpok északi előterében intenzíven havazik. A havazás csökkenő erősséggel a hegység központi vonulatáig tart, majd onnan délre hirtelen felszakadozik a felhőzet, és a déli oldalon napsütés és több-méteres hóval borított magasabb völgyekben közel 10 fok meleggel találkozhatunk. Ez a szárító szél, német nevén a föhn szél tipikus esete.

A nagy különbségeket a látens hő felszabadulása okozza. A szél felöli oldalon a levegőt felszállásra készteti a hegység, amely ott kiadja csapadékát. A kicsapódás során hő szabadul fel, ezért a nedves levegő felfelé haladva kevesebb, mint fél fokot csökken százméterenként. Miután azonban a csapadék kihullott, a hegység túloldalára már száraz levegő érkezik, ott lebukik. Ekkor azonban már közel egy fokkal melegszik lefelé haladva. Ez annyit jelent, hogy 1000 méteres hegyen átbukva a túloldalon 5 fokkal magasabb hőmérsékletet mérhetünk. Mivel a lebukó levegő páratartalma minimális, a hó olvadása még gyorsabban történik. A jelenség nem ritka, ugyanakkor nem sokszor fordul elő, hogy a hirtelen megenyhült lejtőkön akkora - helyenként 4 métert elérő - hótakaró lenne, mint most az olasz oldalon.

A télen többször megfordult a szárító szelek iránya. A mediterrán ciklonok okozta délies szélnél Bajorországban volt jó meleg és száraz a levegő.