Tavaszodás helyett egész héten igazi tél

Vágólapra másolva!
Február második fele az enyhülés helyett igazi téli időjárást hoz. Kedd estig az ország csaknem egészét összefüggő hótakaró borítja be, ami sokfelé vasárnapig is megmarad. A hazai sípályákon sportolásra alkalmas a hó, szánkózni pedig nagyon sok helyen tudunk. Csütörtök és péntek lehetnek a tél leghidegebb hajnalai. A növényzet nagy része megmarad mélynyugalmi állapotban.
Vágólapra másolva!

Bár közeledik a március, az előrejelzések szerint enyhülésnek semmi nyoma nincs. Február harmadik hete igazi téli időjárást hoz. A hét havazással kezdődik. Egy kisméretű, éppen a Kárpát-medence felett megerősödő ciklonnak köszönhetően kedd estig szinte az ország egészét hótakaró borítja be. Keleten helyenként eddig is nagy volt a hó, amelynek vastagsága néhol a 20 cm-t is meghaladja. A tartós hidegnek köszönhetően a hótakaró vasárnapig általában megmarad.

Kedden eleinte csupán a havazás, később a Dunántúlon majd estétől keleten is a hófúvás lassítja a közlekedést. Az erősödő szélben a ténylegesnél is több fokkal hidegebbet érzünk.

Hazai síterepeinken sportolásra alkalmas hóval találkozhatunk, már nem csak a hóágyúzott pályákon lehet síelni. A magasabb hegycsúcsainkon napközben is -5 fok alatt marad a hőmérséklet.

A hét közepétől átmenetileg szárazabb időszak köszönt be. Éjszakánként a derült ég alatt igen erős lesz a lehűlés. Csütörtökön és pénteken hajnalban helyenként -15 fok alá csökkenhet a hőmérséklet, van rá esély, hogy a mostani tél leghidegebb értékeit mérhetjük.

A január végi - február eleji enyhébb időszakban a lágyszárú télvégi növények, többek között a hóvirág is sokfelé kinyílt, de a növényzet nagy része továbbra is mélynyugalmi állapotban van. A korai rügyezés elmaradása igen szerencsés. A természet későbbi ébredése a tavaszi elfagyások esélyét jelentősen csökkenti.