Vágólapra másolva!
Egy markáns légörvénynek köszönhetően Franciaországban és Németország déli részén sokfelé 100 km/órát meghaladó szelek fújtak kedd délelőtt. A Fekete-erdő tetején álló meteorológiai állomáson több alkalommal a 160 km/órát is meghaladták a széllökések a hóviharban.
Vágólapra másolva!

Egy viszonylag kisméretű, de annál markánsabb ciklon vonult át kedd délelőtt a Benelux-államokon majd Németország területén. A ciklon nyugati és déli oldalán viharos, helyenként orkán erejű széllökések fordultak elő. Reggel Franciaországban mérték a legerősebb szeleket, amelyek elérték a 100-120 km/órát. Délelőtt már elsősorban Németország délnyugati vidékén tomboltak a szelek. A Fekete-erdő környékén voltak a legerősebb lökések. A Feldbergen álló meteorológiai állomáson több ízben a 160 km/órát is meghaladták a széllökések.

A ciklon nagy területen okozott heves csapadékot. Németország északi részén folyamatos havazás alakult ki. Máshol eleinte bőséges eső hullott, majd a ciklon nyugati oldalán az erőteljes északi áramlással érkező hideg levegőben délebbre is havas esőbe, a magasabb területeken havazásba váltott át a csapadék. A Fekete-erdőben a halmazállapot-változás egy erőteljes hózivatar közben ment végbe, ekkor mérték a hatalmas erejű széllökéseket.