Vágólapra másolva!
Az Indiai-óceán déli medencéjében hétfőn alakult ki a Gael névre keresztelt trópusi ciklon. Az előrejelzések szerint a vihar csütörtökön körülbelül 250 kilométerre a kicsi, francia sziget, Réunion partjaitól északra halad el, majd útját nyugat, délnyugat felé folytatva tovább, pénteken megközelíti Madagaszkár keleti partjait.
Vágólapra másolva!

Alig két héttel azután, hogy a Fanele trópusi ciklon végigsöpört Madagaszkár déli részén, az Indiai-óceán déli medencéjében hétfőn délelőtt egy újabb trópusi vihar alakult ki. A Gael névre keresztelt viharban kedden délután a 64 km/órás átlagos szélsebesség mellett 90 km/óra feletti széllökéseket mértek.

Az előrejelzések szerint a nyílt tengerfelszín felett mozgó vihar, a megfelelő nedvesség- és energia-utánpótlásnak köszönhetően napról napra erősödik, és pénteken már a Saffir-Simpson skála szerinti I.-es kategóriájú ciklonként folytatja útját. Ekkor a modellszámítások szerint a ciklonban az átlagos szélsebesség 100 km/óra közelében alakul, a széllökések pedig meghaladják majd a 120 km/órát.

A Gael szerdán Mauritius közelében, csütörtökön pedig már a Madagaszkártól 800 kilométerre található francia sziget, Réunion közelében helyezkedik majd el. A szigetektől körülbelül 200-250 kilométerre elvonuló ciklon várhatóan kiadós esőzéseket okoz majd a térségben, de komolyabb pusztítást sehol sem okoz.

Az útját nyugat, délnyugati irányban folytató trópusi ciklon pénteken már megközelíti Madagaszkár keleti partjait is. A szigetország keleti részén utoljára január közepén, az Eric nevet viselő trópusi vihar okozott kiadós esőzéseket.