Egy méter friss hó és lavinaveszély Szlovéniában

Vágólapra másolva!
Egy nap alatt helyenként száz centit meghaladó friss hó hullott kedd délre a szlovén hegyekben. A nagy mennyiségű hónak és az enyhülésnek köszönhetően a hét végéig erőteljes lavinaveszély, az alsóbb részeken pedig árvízveszély áll fenn.
Vágólapra másolva!

Markáns ciklon erőteljes melegfrontjának köszönhetően Szlovéniában hétfő délután havazás kezdődött. Ljubljanában közel 20 órán át esett a hó, míg végül kedd délután az enyhülés is megérkezett, és havas esőbe, esőbe váltott át a csapadék. A szlovén hegyekben azonban tovább havazott. 1000 méter felett a friss hóréteg nagy területen éri el az 50 centit, helyenként azonban egy méternél is vastagabb friss hó hullott.

A kedd estétől kezdődő melegedés az előrejelzések szerint tartósnak és erőteljesnek ígérkezik. Hatására szerdától vasárnapig 2000 méter alatt mindenütt olvadásra lehet számítani. A síterepek magasságában ez már kedd estétől növekvő lavinaveszélyt jelent. Az alsóbb szinteken a patakok és a kisebb folyók kiléphetnek medrükből, a hét második felében a Száván is elindulhat egy nagyobb árhullám.