Intenzív havazás Angliában

Vágólapra másolva!
Szokatlanul kemény téli időjárás, intenzív hóesés köszöntött a Brit-szigetekre vasárnap este. Londonban is folyamatosan havazik, a közlekedés sokfelé teljesen lebénult. Hétfő délután tovább erősödik a havazás helyenként hófúvás kíséretében, a héten csak lassú olvadás várható.
Vágólapra másolva!

Olvasóink által küldött képeket itt nézheti meg!

A Skandinávia déli része felett elhelyezkedő anticiklon erős keleties áramlással hideg levegőt szállít az elmúlt hétvége óta a Brit-szigetek fölé. Az anticiklon peremén Angliától délre egy markáns légörvény alakult ki, amely kedvez a jelentősebb csapadék kialakulásának. Hatására vasárnap este óta változó, időnként meglehetősen erős intenzitással havazik Angliában és Skóciában. A havazást erős szél kíséri, amely hófúvásokat is okoz.

Londonban vasárnap este óta tart a havazás. A közlekedés sokfelé megbénult. A személygépkocsik az itteni enyhébb éghajlat miatt általában nincsenek téli gumival felszerelve. A járművek beragadnak a lámpáknál, gyorsan kialakulnak a dugók. A ritka havazásnak sokan örülnek, a parkok már este megteltek a havazásban gyönyörködő emberekkel.

A hóesés délután tovább erősödik, sőt a szél is viharossá fokozódik. Kedden megszűnik a csapadék, de a héten csak lassú enyhülés várható, sőt Anglia egyes részein akár további kisebb-nagyobb havazás is előfordulhat hétvégéig.