Trópusi ciklonok a déli féltekén

Vágólapra másolva!
Ausztrália északnyugati partjainál már több mint egy hete vesztegel a Laurence névre keresztelt trópusi vihar, kiadós esőzéseket okozva a térségben. Az Indiai-óceán felett egy trópusi vihar örvénylik, amely várhatóan sehol sem éri el a szárazföldet.
Vágólapra másolva!

A Csendes-óceán térségében, közel Ausztrália partjaihoz még december 13-án jelent meg a Laurence névre keresztelt trópusi ciklon. A ciklon december 18-án érte el először az ország északnyugati részét, kiadós esőzést okozva a térségben. Helyenként 200 millimétert is meghaladó mennyiségű csapadék hullott. A szárazföld fölé érve a Laurence legyengült, és trópusi viharként folytatta útját.

Az alacsony nyomású képződmény az elmúlt napokban útját nyugat felé vette és újra a nyílt tengerfelszín fölé ért. A megfelelő energia- és nedvesség- utánpótlásnak köszönhetően a Laurence gyorsan erősödni kezdett, és ma reggelre a Saffir-Simpson skála szerinti III.-as kategóriájú ciklonná fejlődött. A ciklonban mért átlagos szélsebesség jelenleg meghaladja a 180 kilométer/órát, a széllökések pedig elérik a 230 kilométer/órát.

Az ország északnyugati területein a viharos szél mellett az újabb kiadós csapadék is komoly problémákat okozhat, a térségben újabb 100 millimétert meghaladó mennyiségű csapadék hullhat a mai napon.

A déli félteke másik alacsony nyomású légköri képződménye az Indiai-óceán fölött örvénylő, egyelőre még név nélküli vihar. Ez a trópusi vihar azonban nem okoz komoly problémákat, hiszen sehol sem éri el a szárazföldet.