Orvosmeteorológia - újévi hidegfront

Vágólapra másolva!
A nyirkos, párás, egészségtelen szilveszter éjszakát követően Újév napján fokozatosan erősödő széllel délután már egy hidegfront érkezik, amely jelentősen csökkenti a levegő nedvességtartalmát. A hidegfront hatására a hétvégén a légszennyezettség minimális szintre süllyed, hidegebb, de kedvezőbb napok jönnek.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika jelentése szerint a péntek reggel melegfronti, később hidegfronti hatás érvényesül. Szombaton markáns hidegfront vonul át, vasárnap a fronthatás és ezzel együtt a tünetek is enyhülnek.

Újév reggelén párás, borongós, sokfelé esős idő várható. A magas páratartalom miatt nyirkos lesz a levegő, amelyben sajnos a kórokozók is gyorsabban terjednek. Fagy sehol sem várható, de a ténylegesnél a nyirkosság miatt általában hidegebbet érzünk. A hőérzetet azonban az alkohol növeli, és becsaphatja a szervezetet, ami könnyen megfázáshoz vezethet. Érdemes most is mértékletesnek lenni az étkezésben és az italok fogyasztásában. Ne kezdjük betegen az évet! Nappal észak, északnyugat felől megkezdődik a hideg levegő beszivárgása. Fokozatosan megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugatira forduló szél. A felhőzet átmenetileg felszakadozik. A levegő szárazabbá válik, a légszennyezettség csökken. Estére - a légmozgáson kívül - minden időjárási feltétel kedvezően alakul. Ekkor érdemes egy jó nagyot sétálni a szabadban, a friss levegőben regenerálódik a szervezet.

Szombaton az ország nagy részén erős, viharos széllel érkezik a hideg levegő. Eleinte záporok, hózáporok fordulnak elő a nyugati és középső megyékben, később keleten tartós havas eső, havazás is kialakulhat. Erős hidegfronti hatás érvényesül, gyorsan emelkedik a légnyomás. A lehűlés általában frissítően hat, csupán a hidegfrontra és a szélre érzékenyek számára lehet kellemetlen a változás.

Vasárnap gyengül a hidegfronti hatás. A változó felhőzet mellett elszórtan fordul elő hózápor, egy-két órára szinte mindenütt kisüt a nap. A hideg, száraz levegőn - megfelelő öltözetben - ajánlott a séta, a sportolás. Sokfelé képződhet szánkózásra való hó, hazánk hóágyúzott pályáin pedig akár síelhetünk is. A hétköznapok előtt jót tesz, ha összeszedjük a családot, és egy jót mozgunk a szabadban!