Orvosmeteorológia - melankóliás idő a frontok előtt

Vágólapra másolva!
Csütörtökön fronthatás ugyan nem terheli a szervezetet, a sokfelé borongós idő az év legrövidebb nappalokkal rendelkező időszakában könnyen levertséget, melankóliát okozhat. Megfelelő figyelemmel azonban ennek is van ellenszere. Pénteken és szombaton kettős majd gyenge hidegfronti hatás érvényesül, az átmenetileg szárazabbá váló levegő viszont jó hatással van közérzetünkre.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika jelentése szerint csütörtökön számottevő fronthatás nem várható. Pénteken kettős fronthatás érvényesül, szombaton pedig gyenge hidegfront érkezik.

Csütörtökön az ország nagy részén borongós, nyugaton helyenként tartósan ködös időnk lesz, csak kevés helyen bukkan elő a nap. A párásabb nyugati megyékben az időjárás sajnos kedvez a kórokozók terjedésének. Az alapvető higiéniás szabályok betartása továbbra is igen fontos. A szürke időben könnyen felléphet melankólia, levertség, különösen ha figyelmünkre rányomja bélyegét az egyhangú időjárás. A rossz közérzet közvetetten gyengíti immunrendszerünket. Éppen ezért nagy jelentősége van a munka, a napi teendők, programok pontos megtervezésének és végrehajtásának, amellyel ellensúlyozhatjuk a szürkeség okozta hangulat-romlást.

Pénteken északkeleten számíthatunk reggeli fagyokra. A hideg órákban különösen a végtagokat, a fejet és a nyakat védjük a megfelelő öltözettel. Napközben rövidebb-hosszabb időre előbukkan a nap, néhány órára szárazabbá válik a levegő. A csökkenő páratartalom jó hatással van szervezetünkre, ráadásul a kórokozók terjedése is lelassul.

Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. A megélénkülő szél jelentősen csökkenti a légszennyezettséget, a belvárosok levegője is kitisztul.