Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Óriás jégsziget úszik Ausztrália felé

Vágólapra másolva!
Sydney kikötőjénél kétszer nagyobb területű az az antarktiszi jéghegy, ami délnyugatra sodródva 1700 kilométerre megközelítette Ausztrália nyugati partjait. Ütközéstől viszont nem kell tartani: a melegebb vizekben darabokra esik szét az óriás jégtömb.
Vágólapra másolva!

A 19 kilométer szélességű, B17B kódnevű jégmezőt Neal Young ausztrál gleccserkutató a NASA műholdfelvételeinek segítségével vizsgálta meg. Elmondása szerint ilyen szokatlan jelenség csupán egyszer fordul elő egy évszázadban, pontosabban azóta, amióta a 19. században megindult a rendszeres kereskedelmi hajóforgalom Ausztrália és Nagy-Britannia között. Viszont ahogy a klímaváltozás miatt egyre melegebb lesz a tengerek vize, gyakrabban lehet számítani antarktiszi eredetű óriásjéghegyek felbukkanására. Az utóbbi fél évszázadban a déli kontinens átlaghőmérséklete a világátlag hatszorosával, 2,4 Celsius fokkal nőtt meg.

A jégóriás 140 négyzetkilométeres - ehhez képest Hong Kong szigete 80 négyzetkilométeren terül el. Eredetileg 400 négyzetkilométeres volt, de ahogy Ausztrália fele haladva egyre melegebb vizekre sodorták a tengeráramlatok és a szél, két kisebb darabra vált szét. "Ez a jéghegy körülbelül egy évig kibírta a nyílt tengert, amint lassan északi, északkeleti irányba sodródik" - magyarázza Young, az Antarktiszi Klíma- és Ökoszisztéma-kutatási Központ (ACECRC) munkatársa.

Forrás: NASA Goddard Űrközpont

Innen ered a jégsziget (jobbról a negyedik)

Forrás: NASA Goddard Űrközpont

A jégmező a NASA űrfelvételén

Amennyiben a jégsziget elérné a nyugat-ausztrál partokat, a Richter-skálán hármas-négyes erősségű rengést okozva ütközne a partvonalnak. A gleccserkutató szerint a katasztrófa bekövetkezése nem valószínű, mert amennyiben a jégsziget tovább halad észak felé, többszáz kisebb jéghegyre fog szétesni. A jéghegy-flotta viszont veszélyeztetheti a hajóközlekedést, amennyiben valóban közelebb sodródik a parthoz.

A jégmonstrum nagyjából tíz évvel ezelőtt szakadhatott le a déli-sarki jégpáncéljáról és jó ideig csak lassan úszkált az antarktiszi kontinens körül. A jéghegyet egyébként azután azonosították, hogy az ország keleti partjainál fekvő Macquarie-sziget közelében két viszonylag nagyobb jégdarabot vettek észre, melyeket több mint száz kisebb, Új-Zéland felé tartó társuk követett.

Az elsodródott jéghegy feltehetően azok közül a tömbök közül való, amelyek 2002-től kezdődően szakadtak le az antarktiszi Ross-jégmezőről. Az antarktiszi selfjég-mezők történetében az utóbbi harminc év legnagyobb eseménye volt, amikor a 3250 négyzetkilométer területű és mintegy 220 méter vastag Larsen-B jégself összeomlott, majd több ezer kisebb tömbre darabolódva eltávolodott a kontinenstől. Idén március 25-én újabb, 415 négyzetkilométer területű jégmező szakadt le az Antarktiszról, amely évszázadok, de akár másfél ezer éve lehetett az úgynevezett Wilkins-jégself peremén.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről