A mélytengerek élővilága sem ússza meg a klímaváltozást

Vágólapra másolva!
A trópusi mélytengerekre is hatással van a klímaváltozás: élőviláguk fajgazdagsága az északabbi szélességi körök szintjére csökkent az elmúlt négy jégkorszak során. A mélytengerek élővilága sérülékenyebb, mint gondolták.
Vágólapra másolva!

Minderre amerikai kutatók a brazil partoknál végzett fúrásaik eredményeiből következtettek. A Földön mindenütt, így a mélytengerekben is a sarkköröktől az Egyenlítő felé haladva növekszik az élővilág fajbeli sokszínűsége. Ez az általános szabály érvényesült az elmúlt 36 millió évben - olvasható Moriaki Yasuhara, a washingtoni Smithsonian Intézet kutatójának az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ban közölt tanulmányában.

A legújabb, a trópusi mélytengerekben végzett fúrások azonban azt mutatják, hogy a tengereknek ez a része sokkal instabilabb, ökoszisztémája sokkal érzékenyebben reagál a hőmérséklet-ingadozásokra, mint azt korábban feltételezték. A kutatók megfigyelték, hogy az apró kagylórákok legfontosabb csoportjának nagysága az elmúlt 500 ezer évben jelentősen csökkent. Ezek az érzékeny állatok a mélytengerek élővilágának megbízható jelzőrendszereként is szolgálnak.

A jégkorszakok során a fajok sokszínűsége a köztes meleg időszakokhoz képest egyötödére csökkent. A mélyebb tengerszinteken élő állatközösségek világszerte egyre inkább homogenizálódtak és beálltak egy olyan értékre, amely korábban az északi szélességi körökre volt jellemző. Bár a kutatók szerint ez várható reakció volt a különböző jégkorszakokra, ennek ellenére meglepte őket, hogy a trópusi mélytengereket is ilyen erősen befolyásolja ez a hatás.

Az eredmények fényében valószínűleg át kell értékelni a mélytengerek biodiverzitásának (fajgazdagságának) kialakulásáról és fennmaradásáról szóló elméleteket, és aláhúzzák annak fontosságát, hogy a mélytengeri ökoszisztémák is sérülékenyek és védelemre szorulnak, még a trópusokon is - áll a tanulmánynak a PNAS honlapján közölt összefoglalójában.