Szerecsenmosdatástól féltik a klímacsúcsot a civilek

Vágólapra másolva!
Békés, woodstocki hangulat van Koppenhágában a klímacsúcs civil rendezvényein, ezért nem értette senki az ezres letartóztatási hullámot. A civilek attól tartanak, hogy az eredmény kimerül valamilyen jól eladható PR-szövegben, de nagyon várják a döntő hétvégét.
Vágólapra másolva!

"Mindenki sokat vár attól, ami a klímakonferencia utolsó napjaiban történhet" - így számol be a Koppenhágában jelen lévő civil szervezetek és tüntetők hangulatáról Bárány Róbert, az OzoneNetwork helyszínen tartózkodó riportere. Miniszteri szinten most kezdődnek a tárgyalások, de valószínűleg a legfontosabb dolgok, a megegyezés sorsa a pénteki-szombati fináléban dől el. A tárgyalások utolsó fordulójában 114 államfő és miniszterelnök vesz részt.

Itt, a dán fővárosban nem is a konferencia teljes eredménytelenségétől fél mindenki - mondja tudósítónk -, hanem attól, hogy a tanácskozás kimerül valamilyen, PR-szempontból jól eladható, jól kommunikálható szöveg összehozásában. Ezt nevezik, már a nyolcvanas évek óta a környezetvédők "greenwashing"-nek. "Még minden képlékeny" - összegzi a tárgyalásokkal kapcsolatos értesüléseit tudósítónk.


Alig férnek el a küldöttek a Bella Centerben

A tanácskozás helyszínén, a Bella Centerben, amúgy már létszámstop van, tudósítónk tapasztalata szerint már a delegációkat is megszűrik, mert különben egyszerűen nem férnének el a résztvevők a központban. A politikusok és az államok által delegált szakértő csoportok gyakorlatilag teljesen el vannak különítve a klímacsúcs kapcsán szervezett egyéb eseményektől, ezért könnyűszerrel megtehetik, hogy a hétvégi, több tízezres, letartóztatásokkal is járó megmozdulás-sorozatról se vegyenek tudomást.

Forrás: AFP

Jelmezes tüntetés a dán parlament előtt. A tárgyalások jelenlegi állása szerint a fejlett ipari
országok 2020-ig 25-45%-kal csökkentenék az üvegházhatásokat okozó gázok kibocsátását az
1990-es szinthez képest. A legfontosabb fejlődő államok 15-30%-kal fognák vissza a kibocsátást


"Civil részről nagy Woodstock van most Koppenhágában, igazi, békés dzsemborihangulat, ezért sem értették sokan, miért kellett a rendőrségnek csaknem ezer embert letartóztatnia szombaton. A rendőrség nagyobb részt korrekten viszonyult a tüntetőkhöz, pedig előfordult, hogy bohócok, pont a rendőrsorfal előtt pár centivel pantomimeztek" - számol be a tüntetésekről Bárány Róbert.


Magyarokat is bilincsbe vertek a szombati tüntetésen

Több magyart is előállítottak a koppenhágai klímavédelmi tömegdemonstráción. "Mindenféle ok nélkül támadta meg a tüntetőket a rendőrség, akik egy bejelentett, békés demonstráción vettek részt. Sétáltunk a demonstráción sok egyéb tüntetővel egyetemben, amikor a rendőrség elindult a tömeg felé. Mindenki futni kezdett majd szemben is kifejlődött egy rendőrsorfal. A kordon rendőrségi minibuszokat is tartalmazott, felállítása után senki nem tudta, hogy miért történt az akció, a rendőrség nem volt hajlandó semmit sem elárulni az akció céljáról" - mondta az [origo]-nak Kosztolányi Bálint, a Koppenhágában szombaton előállított négy magyar tüntető egyike.

A tüntetésen több mint 100 magyar fiatal vett részt, többek között a Greenpeace Magyarország, a Védegylet, a Lehet Más a Politika (LMP), a Messzelátó Egyesület, a Vissza a földekre! mozgalom, a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és több szakkollégium képviseletében.

Forrás: AFP

Koppenhágában 67 ország összesen 515 szervezete hirdetett demonstrációt a konferencia
hatodik napjára. A rendőrség szerint 30 ezer, a szervezők szerint mintegy 100 ezer ember
vonult a belvárosból a klímaértekezletnek helyt adó Bella Centerhez.
Az AFP fotóján bohócruhás tüntetők a dán külügyminisztérium előtt


Vasárnap délelőtt csaknem mindenkit szabadlábra helyeztek az előző nap előállított, közel ezer emberből, és a dán rendőrség bocsánatot kért azért, amiért az előállított tüntetőknek órákig a fagyos földön kellett ülniük, megbilincselve. A szóvivő hangsúlyozta, az intézkedések "megelőző jellegűek voltak". Az érintettek többségét azért vették őrizetbe, mert kisebb rendbontó csoportok közvetlen környezetében tartózkodtak, és fennállt a veszélye annak, hogy ők is erőszakos cselekményeket követnek el. Vasárnap további 200 aktivistát vett őrizetbe a rohamrendőrség, akik annak a csoportnak voltak a tagjai, amely megpróbálta blokád alá venni a dán főváros kikötőjét.


Nincs kapcsolat a civilek és a politikusok tanácskozása között

A politikai és a civil szféra két külön, párhuzamos eseményen foglalkozik a klímaváltozás témájával, és a kettő között nincs kölcsönhatás - számol be tapasztalatairól tudósítónk. A civileket legnagyobb létszámban a Klimaforum 09 nevű alternatív rendezvény tömöríti. A különféle fórumokon több ezren fordulnak meg naponta, nagyon sok ember folyamatosan ott tartózkodik, a beszélgetéseket a "de jó, hogy itt vagyunk és egyetértünk" - hangulat jellemzi (lásd keretes írásunkat). A civilek azt mondják: nagyon kéne már valamit lépniük a Bella Center tárgyalóinak.

A konferenciaközpontban jobbára zárt ülések zajlanak, de tudósítónk információi szerint inkább az a jellemző, hogy a politikusok felolvassák az előre megírt beszédeket, és a szakértők dolgoznak a háttérben.

Hasonló szellemben értékelte az [origo]-nak a tárgyalások menetét az ENSZ-főtitkár klímaügyi csapatát vezető Pásztor János: "Vannak olyan vezetők, akik nagyon komolyan veszik a kérdést. Maguk is átmentek egy tanulási időszakon, és megértették, mennyire súlyos problémáról van szó. Vannak emellett olyanok is, akik csak felolvassák azt a papírt, amelyet a tanácsadóik eléjük tesznek". Konkrét neveket nem akart említeni, de hozzátette, hogy "szerencsére egyre több vezető tartozik az első csoportba".

A fosszilis üzemanyagok teljes elvetését javasolja az Emberek Világcsúcsa

A hivatalosan Klimaforum09 nevet viselő rendezvényt dán és nemzetközi környezetvédelmi mozgalmak és civilek szervezték, akik helyet kívánnak biztosítani az embereknek arra, hogy együtt dolgozzanak ki konstruktív válaszokat az éghajlatváltozás kihívásaira. A dán kormány által is támogatott alternatív klímacsúcs az ENSZ-tanácskozás teljes ideje alatt, december 18-ig tart nyitva.

A Klimaforum09 célja, hogy kidolgozzák az Emberek Egyezményét, és ezt jövő hét végén, a konferencia magas politikai szintű záró szakaszában átadják a hivatalos küldötteknek. Az Emberek Egyezményében valószínűleg szerepel majd a fosszilis üzemanyagok felhasználásának teljes felszámolása 30 éven belül, valamint az is, hogy 2025-re az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás sehol a világon ne haladja meg az egy tonnát.

A Klimaforum09 helyszínén, a DGI-byen konferencia-és sportközpontban naponta legalább 100 program várja a látogatókat, vasárnap ugyanakkor az előző napi tüntetések és előállítások jelentették a fő beszédtémát. A szombaton őrizetbe vett fiatalok például élménybeszámolót tartottak újságíróknak. Egy spanyol aktivista elmondta: a rendőri bánásmóddal az volt a legnagyobb problémájuk, - amellett hogy órákig ültették őket a földön az utcán - hogy hiába kérdezték, a rendőrök nem közölték velük, hogy meddig kell bilincsben ülniük, és utána hová szállítják őket.

Az Emberek Klímacsúcsán vasárnap egyebek között a Via Campesina nevű nemzetközi parasztmozgalom, és európai baloldali pártok is tartottak előadást, de tüntetésre invitáló szórólapokkal is lehetett találkozni. Az egyik például egy "World Bank out of Climate" című, hétfői demonstrációt hirdet, amelyen az ellen a korábban felmerült javaslat ellen tiltakoznak majd, hogy a jövendő koppenhágai egyezmény végrehajtásának ellenőrzésében az ENSZ szerepe - részben legalábbis - átszállna a Világbankra. Egy amerikai aktivista az MTI-nek elmondta: a valódi, konkrét tennivalók megfogalmazása nem a hivatalos klímacsúcsnak helyet adó Bella Centerben, hanem az Emberek Klímacsúcsán zajlik. "A politikusok csak beszélnek. Mi azért vagyunk itt, hogy valódi, az emberek életére hatással lévő megoldásokat dolgozzunk ki."