Orvosmeteorológia - péntektől frontok jönnek

Vágólapra másolva!
Csütörtökön időjárási front nem érinti az országot. Általában marad a tavaszi idő, keleten északkeleten azonban helyenként tartósan megmarad a reggeli köd, ködfelhő. A párás reggel sajnos kedvez a kórokozók terjedésének, de a higiéniai szabályok szigorú betartásával sokat segíthetünk a vírusok terjedésének megállításában. Pénteken gyenge melegfronti, szombaton hidegfronti hatás érvényesül.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön a reggeli órákban sokfelé lesz ködös, párás az idő. A nyirkos levegőben sajnos gyorsabban terjednek a kórokozók. Éppen ezért nagyon fontos az alapvető higiéniai szabályok szigorú betartása. Mossunk gyakran kezet, köhögjünk könyökhajlatba vagy zsebkendőbe, a zsebkendőt használat után azonnal zárt szemetesbe dobjuk, stb. A légszennyezettség a reggeli csúcsforgalomban hirtelen növekszik, de az ország nagy részén nem éri el az egészségügyi határértéket. Napközben a légköri átkeveredés beindul, a szennyezettség csökken. Az ország legnagyobb részén néhány órára kisüt a nap, és átmenetileg szárazzá válik a levegő. A csökkenő páratartalom és a napsütés igen jó hatással van közérzetünkre, áttételesen immunrendszerünket is erősíti. Ettől függetlenül a téli félévre való tekintettel különösen fontos továbbra is a változatos, vitamindús étrend.

Pénteken egy gyenge melegfront érkezik, az ország döntő részén borult lesz az idő. Növekszik a lehangoltságra, melankóliára való hajlam. Jól megtervezett programokkal, tevékeny munkával azonban semlegesíteni tudjuk az egyhangú időjárás okozta negatív hatásokat.

Szombaton hidegfront érkezik, délelőtt országszerte számíthatunk esőre. A front minimális szintre csökkenti a légszennyezettséget, a belvárosok levegője is tiszta lesz.