Orvosmeteorológia - csütörtökön vége a depressziónak

Vágólapra másolva!
Csütörtökön végre előbújik, a szürkeség okozta rossz kedélyállapot, depressziós jellegű érzés is megszűnik. A javuló közérzethez a csökkenő páratartalom is hozzájárul. Sajnos a kedvező időjárás nem tart sokáig. Pénteken még kevés helyen, szombaton már az ország nagy részén tartósan megmarad a köd, vagy a belőle képződött ködfelhő.
Vágólapra másolva!

A borongós, párás napokat követően csütörtökön már nem okoz az időjárás letargikus, depressziós tüneteket, végre meglátjuk a napot. A páratartalom napközben csökken, a közérzet jelentősen javul. A derültebb órákban érdemes kimenni a szabadba. A belvárosokban is kedvező a séta, a légszennyezettség egyelőre alacsony.

Pénteken a hideg, ködös reggelen ismét növekszik a meghűléses megbetegedések esélye. A köd helyenként napközben is megmarad, de különösen délen és nyugaton ismét kisüthet a nap. Rétegesen érdemes öltözni. Míg reggel és este télikabátra valamint sapkára van szükség van, délután a naposabb tájakon lengébb öltözet is elegendő.

A légszennyezettség növekszik, különösen a reggeli csúcsforgalomban halmozódnak fel gyorsan a levegőben a szennyező részecskék.

A tél közeledtével egyre nagyobb hangsúlyt tegyünk a változatos, vitamindús étkezésre. Inkább a minőségen van a hangsúly, mint a mennyiségen, sőt egy mérsékelt önuralom az étkezés területén csak kedvező hatással lehet.

Szombaton már az ország jelentős területén marad meg tartósabban a köd, a párás idő sajnos a kórokozók terjedését is meggyorsíthatja. A légszennyezettség alig változik, a belvárosok szennyezettsége jelentős. A tartósan ködös tájakon a ténylegesnél is hidegebbet érzünk.