Orvosmeteorológia - lehangoló hétvége, hétfői javulás

Vágólapra másolva!
Borongós, párás, helyenként tartósan ködös idő lesz a hétvégén. A melankóliás hajlam erősödése mellett a nyirkos levegő sajnos a kórokozók terjedésének is kedvez. Hétfőn változékonyabbra fordul az idő, a páratartalom is csökken, az időjárás szervezetre gyakorolt hatása is pozitív irányt vesz.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a hétvégén számottevő fronthatás nem várható, országszerte borongós, szürke lesz az idő, amely sajnos kedvez a légúti megbetegedések kialakulásának és a kórokozók terjedésének. Hétfőn gyenge hidegfront vet véget a párás, nyirkos időnek. A jövő héten változékony idő várható átlag feletti hőmérsékletekkel.

Szombaton az ország legnagyobb részén borongós, szürke, helyenként tartósan ködös időnk lesz elszórtan ködszitálással. A magas páratartalom és a fagymentes éjszaka sajnos kedvez a fetőzések terjedésének. Olyan alapvető higiéniás szabályok betartása, mint például a gyakori kézmosás, papírzsebkendő használata és zárt szemetesbe való elhelyezése sokat segít a fertőzés terjedésének megakadályozásában. Az egyhangú időjárás a depressziós hajlamot növeli, de jól megtervezett napi programmal semlegesíthetjük a külső környezet szervezetünkre gyakorolt negatív hatásait. A légszennyezettség a belvárosokban a hétvége ellenére is viszonylag magas, különösen a reggeli órákban közelíti meg a belvárosokban az egészségügyi határértéket. A telített levegőn a ténylegesnél hűvösebbet érzünk.

Vasárnap átlalában marad a szürkeség, csupán a délnyugati megyékben várható néhány órás napsütés. A ködfelhő egyre magasabbra emelkedik, növekszik az átkeveredési réteg vastagsága, így kissé csökken a légszennyezettség. A napfényhiány fokozhatja a melankóliát, depressziós hajlamot, amelynek továbbra is a jól megtervezett napi program a legjobb ellenszere. Ajánlott a pihenést is aktívvá tenni beszélgetéssel, olvasással.

Hétfőn egy gyenge hidegfront söpri ki a párás, szürke levegőt a Kárpát-medencéből. A változó felhőzet mellett időnként kisüt a nap. Délután jelentősen csökken a páratartalom, a légszennyezettség szintje is alacsonyabbá válik.