Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Gyümölcsös lett a parkból: városlakók a klímaváltozás ellen

Vágólapra másolva!
Elszigetelt kezdeményezések maradtak az ökofalvak Magyarországon. De nem is muszáj vidékre költöznie annak, aki klímabarát módon akar élni. Egy brit kisváros saját hatáskörben úgy döntött: zöldségeskertekre és gyümölcsösökre cserélik le a közparkokat - a termények ingyen elvihetők. Bemutatunk néhány megvalósult tervet a klímautópiák közül.
Vágólapra másolva!

Greensburg, a zöld város

Örökre megváltozott az Egyesült Államokban, Kansasban található városka, Greensburg lakóinak élete 2007. május 4-én, amikor egy F5-ös erősségű tornádó végig söpört a városon. A tornádók osztályozására használt Fujita-Pearson-féle skála szerinti legerősebb, F5-ös tornádó a város 90 százalékát lerombolta. Az óriási tornádó 3 kilométeres sávban mindent elpusztított a városban.

A lerombolt település vezetősége úgy döntött: az újjáépítés során a legfontosabb szempont a környezetvédelem lesz, és a romok helyére zöld várost emelnek.

Szélerőműveket telepítettek, amelyekkel mára biztosítani tudják a város áramellátásának 100 százalékát. A felépült házaknak több mint felén már a legmodernebb szigetelőanyagokat alkalmazzák, az épületek tájolásánál odafigyelnek arra, hogy a lehető legtöbb ablak dél felé nézzen, így több természetes fény jut be az épületekbe - így lehet spórolni a világítással. A házak tetejére telepített napelempanelek segítik az épültek energiaellátását. A légkondicionáló berendezések helyett megpróbálják az épületeket napellenzővel, illetve fákkal árnyékolni.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Greensburg, Kansas: tájkép tornádó után

A városnak saját honlapja van, ahol mindenki áttanulmányozhatja a város újjáépítésének folyamatát. Tanácsokat és ötleteket adnak, hogyan teheti bárki energiatakarékossá és környezetbaráttá az otthonát. De a következetesen klímabarát döntésekhez nem feltétlenül szükséges egy természeti katasztrófa sokkja. Két brit és egy dán település azt bizonyítja, mennyi mindent lehet elérni helyi szinten meghozott döntésekkel.


Átalakuló városok - önellátás magas fokon

Teljes egészében önellátók lettek a Totnesben lakók. Az Anglia délnyugati részén található Devon megye kisvárosában így csökkentik szén-dioxid-lábnyomukat az ott élők - így készülnek fel az olajkészletek kimerülése és a klímaváltozás okozta negatív gazdasági változásokra.

A Nagy-Britanniából indult kezdeményezésnek mára már világszerte akadnak követői. Magyarországon a klímabarát települések hálózatához csatlakozott városoknak is az a céljuk, hogy szakmailag megalapozott, települési szintű éghajlatvédelmi stratégiákat dolgozzanak ki a klímaváltozás megfékezésére.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Samso szigetén (Dánia) 4200-an laknak. Összes áramszükségletüket fedezi a 11 szélturbina

Antal Z. László, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke korábban így nyilatkozott céljaikról az OzoneNetworknek adott interjújában: "Fontos, hogy a különböző településen élők felismerjék a kockázatokat, átgondolják, milyen lehetőségeik vannak e kockázatok csökkentésére és minél jobban tudják, hogy ha bekövetkezik egy rendkívüli időjárási jelenség, akkor ez ne érje őket meglepetésként."


Zöldségpalánták a parkban

Egy másik angol város, az ország szívében elhelyezkedő Todmorden lakói úgy döntöttek, hogy a városban található összes zöldterületet közösségi éléskamrává alakítják át. Az iskolák és a város parkjai dugig vannak palántákkal, a városközpontba több száz gyümölcsfát ültettek, és még a város temetőiben is megművelik a szabad földterületeket. A lakók a város zöld területein termő gyümölcsökhöz és zöldségekhez ingyen juthatnak hozzá. Todmordennek az a célja, hogy 2018-ra a város teljesen önállóan termelje meg a maga számára a zöldséget, gyümölcsöt és a tojást.


Zöld sziget Dániában

Dánia középső részén helyezkedik el egy kis sziget, Samso, amely az egész világ számára példát mutat a megújuló energiaforrások kezeléséről. A sziget teljesen önellátó lett áramellátás szempontjából az elmúlt tíz évben, és a fűtéshez felhasznált energia 70 százalékát is helyben állítják elő. Az energia nagy részét szélerőművekből nyerik, melyeknek többsége önkormányzati tulajdonú, de több gazda saját maga termeli meg az áramot kisebb turbinák és napelemek segítségével. A fűtéshez a szélerőművekkel előállított áramot, biomasszát és napkollektorokat használnak. A közlekedésben is alternatív megoldásokat alkalmaznak, ahová csak tehetik, biciklivel mennek, de a szigeten biodízellel és árammal hajtott autók is megtalálhatók.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről