Kémrepülők kutatják a bolygó titkait

Vágólapra másolva!
A világ különböző országainak hadseregei már évek óta sikeresen alkalmazzák a pilóta nélküli robotrepülőket felderítésre, vagy precíziós támadásokra. A NASA azonban jóval békésebb célból szeretné bevetni a távvezérelt gépeket: földrajzi és klímakutatási küldetésekre küldenék a Global Hawkokat.
Vágólapra másolva!

Az amerikai űrügynökség, a NASA Goddard Space Flight Centere a tudományos műholdak helyettesítésére szánja a pilóta nélküli repülőket. A választás a Northrop Grumman RQ-4 Global Hawkjára esett, amely több mint 24 órán keresztül képes a levegőben maradni, 5440 kilométeres hatótávolsága s közel 20 kilométeres repülési magassága pedig ideális kutatóeszközzé teszik.

A katonaság által használt kémrepülők közül a legendás U2-est használták már tudományos célokra, azonban a pilóta nélküli gépek hatékonyabb alternatívát jelentenek, mivel egyrészt olcsóbbak, alacsony tömegük miatt tovább repülhetnek, ráadásul a pilóta élete sem kerül veszélybe, ő ugyanis egy meleg szobából vezérli a robotgépet.

A NASA az AURA műhold légköri méréseinek ellenőrzésére veti be a Global Hawkokat. Az űrügynökség egyébként jelenleg összesen 15 műholddal pásztázza bolygónkat.

Forrás: Beale Légibázis

A kémrepülő radarja a felhőrétegeken és a homokviharokon keresztül is érzékeli a felszínt

"Ha fellövünk egy műholdat, azt többé nem látjuk viszont, ezért megbízható ellenőrző módszerre van szükségünk, hogy biztosak lehessünk az adatok pontosságában" - magyarázta Paul Nowman, a Goddard Space Flight Center atmoszféra-kutatója a robotgépek bevezetéséről, amelyeknek első tudományos repülésére 2010januárjában kerülhet sor.