A klímaváltozás súlyosan károsítja az ön és környezete egészségét

Vágólapra másolva!
Malária, dengue-láz, hőguta - a globális felmelegedésnek nyilvánvaló egészségügyi kockázatai vannak a legnevesebb brit orvosi hetilap szerint. Őfelsége kormányának egészségügyi minisztere is ugyanerre figyelmeztet.
Vágólapra másolva!

"Nagyon nyilvánvaló veszedelemnek" minősítette a klímaváltozás egészségügyi kockázatait a brit kormány egészségügyi minisztere, Andy Burnham annak az orvostudományi jelentésnek a bemutatásán, amely azzal foglalkozik, milyen hatásai lesznek az emelkedő hőmérsékletnek a lakosságra. "A klímaváltozás valami távoli, személytelen fenyegetésnek tűnik, de az egészségügyi ellátás költségei tényszerűen emelkednek miatta" - mondta a miniszter. Az erről szóló tanulmányt a világszerte elismert brit orvostudományi hetilap, a The Lancet közölte, szándékosan a koppenhágai klímacsúcs elé időzítve.


Könnyebben terjedhet a malária

A jelentés arra szólítja fel az egészségügyi minisztereket és a szakma illetékeseit, hogy figyeljenek arra, a klímaváltozás mennyire veszélyes egészségügyi szempontból. Idén május közepén a The Lancet már közölt egy cikket arról: megítélésük szerint a klímaváltozás fenyegeti leginkább a világnépesség egészségét a 21. században. A melegedő klíma egyik kockázata például az, hogy a malária vagy a dengue-láz könnyebben terjed olyan vidékeken, amelyeket az éghajlat önmagában védte az ilyen járványoktól.

A hőhullámok 2003-ban Európa-szerte 70 ezer olyan halálesetet okoztak, amelyek normál körülmények esetén valószínűleg nem következtek volna be. A májusi Lancet-jelentés szerint az ilyen esetek száma nőni fog, amennyiben valóban emelkedni fog az áradások, erős viharos, hurrikánok száma.

Most az orvosi hetilap szakértői azt hangsúlyozzák: a klímaváltozás tompítását célzó akcióknak kettős hasznuk van. Egyrészt így bizonyos betegségek megelőzhetők, másrészt csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása. Az autók CO2-szennyezésének csökkentése automatikusan élhetőbb levegőjű városokat jelent, ami szív- és légúti panaszok megelőzéséhez vezet.

A lakóépületek szigetelése pedig a fagyhalál vagy a hőguta megelőzésében segít a fűtésszámla csökkentése mellett. Hogyha a lakosság kevesebb húst fogyaszt, akkor a szarvasmarhacsordák metánkibocsátásának mérséklésével járul hozzá a klímavédelem ügyéhez, s egyúttal kevesebb telített zsírsav kerül az emberek szervezetébe.

Nagy-Britanniában az energiaügyi minisztérium - az intézmény nevében külön kiemelve - foglalkozik a klímaváltozás problémájával. Ed Miliband miniszter arra hívja fel a figyelmet: ha Koppenhágában sikerül ambíciózus csökkentési célokban megállapodni, akkor az egészségügyi kockázatok mérséklése mellett az élelmiszer-ellátás biztonsága is nő. Ha az Egyesült Királyság alacsony szén-dioxid-kibocsátású országgá válik, akkor annak azonnal zöld előnyei lesznek: élhetőbb környezetben egészségesebben élhetnek a szigetországban lakók.