Addig egyél vietnami rizst, amíg van honnan

Vágólapra másolva!
Vietnam egyik legnagyobb rizstermő vidékét, a Mekong deltáját is veszélyezteti a tengerszint várható emelkedése a legújabb klímakutatások eredményei szerint. A tengerszint egyméteres emelkedésével ez a terület teljesen víz alá kerül. A rizs ugyan igényli a bőséges öntözést, de persze nem sós vízzel.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan zajlanak a kutatások, hogy a klímaváltozás milyen hatásaira kell felkészülnie az emberiségnek. A Föld 33 legnagyobb deltavidékéből 24 süllyed - derül ki a világ legnívósabb tudományos folyóirata, a Nature földtudományi kiadványában, a Nature Geoscience-ben közzétett tanulmányból. Deltatorkolattal olyan folyók rendelkeznek, amelyek nem a nyílt óceánba, hanem beltengerekbe vagy olyan tengeröblökbe ömlenek, ahol kicsi a tengerszintváltozás az ár és az apály között. Normális esetben ezek a deltatorkolatok folyamatosan épülnek, hiszen a torkolatot elérő, lelassuló folyó itt rakja le hordalékának legnagyobb részét.

A deltavidékek süllyedésének hátterében az emberi tevékenységek, a mezőgazdasági munkák és vízelterelések mellett a klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedés is áll. A vizsgálatokat végző kutatók szerint a legveszélyeztetettebb az ázsiai kontinens, de Ausztrália és az Antarktisz kivételével minden földrészen találhatók sűrűn lakott és mezőgazdasági munkára befogott deltavidékek.


Vietnam is veszélyben van

A tengerszint várható emelkedése miatt víz alá kerülhet Vietnam legnagyobb települése, a 6 millió embernek otthont adó Ho Si Minh-város (Thanh phő Hő Chí Minh) egynegyede, tudósít a Reuters hírügynökség. Környezetvédelmi szakemberek összeállították az ország legsérülékenyebb városainak listáját. A lista meglehetősen hosszúra sikerült, hisz sok város található a tengerpart közelében, és nagyon sok olyan város van, amely a tengerszintnél alacsonyabban fekszik - így a tengerszint emelkedése fokozottan veszélyezteti a délkelet-ázsiai országot. Vietnam ezáltal egyike a világ klímaváltozás által leginkább veszélyeztetett országainak.

Forrás: AFP

Vietnami gazdálkodó a frissen learatott rizsterméssel

A tengerszint emelkedését és az ország nagy városainak víz alá kerülését az üvegházhatású gáz- és a kén-dioxid-kibocsátás magyarázza. A klímaváltozás várható hatásairól három forgatókönyv készült. Az egyik, legvalószínűbb szerint az 1980-1999 időszakhoz képest akár 30 centiméterrel is emelkedhet az óceánok vízszintje a 21. század közepére, és 2100-ra az emelkedés mértéke elérheti a 75 centimétert is.

A 75 centiméteres tengerszint-emelkedés következtében a Mekong deltavidékének 20, Ho Si Minh-városnak 10 százaléka kerülne víz alá. Ez azért is nagyon aggasztó, mert a Vietnamhoz tartozó Mekong-delta ma a világ legnagyobb összefüggő rizstermesztési területe. Évi termése háromszáz millió ember igényét elégíti ki, s ez az ország a második legnagyobb rizsexportőr a világon. Habár Vietnam évről évre a világ legnagyobb rizstermesztője címért versenyez, Thaiföldöt nem tudja megelőzni.

Vietnamot nem csak az emelkedő tengerszint veszélyezteti: a hőmérséklet emelkedése is potenciális veszélyt jelent a mezőgazdaságra és a különféle ültetvényekre. Az ország hegyvidékein kávébabot termesztenek, s ez a tény azért fontos a kávébolondoknak, mert Vietnam a világ legnagyobb robustakávé-exportőrje. A Coffea robusta (Coffea canephora) terméséből készült italt ugyan a kávéínyencek kevésbé tartják finomnak, mint az arabica kávét, de a robustának kétszer akkora a koffeintartalma, és ezt a fajtát használják az instant kávéporokhoz és adagolják az eszpresszó keverékekhez az ital krémesítésére.