Vágólapra másolva!
Pechük van az amerikaiaknak a változatos domborzattal: emiatt kell évente egy teljes magyar költségvetésnyit elkölteni a természeti katasztrófák után.
Vágólapra másolva!

A földkerekség szinte összes létező éghajlati és domborzati típusa megtalálható az USA-ban, az ország méretéből adódóan. Az amerikaiak szinte már természetesnek veszik, hogy a meteorológiára és a katasztrófavédelemre sokat kell költeni, ugyanis évente többször éri őket milliárdos nagyságrendű kár.


Éghajlati sajátosságok

A különböző szélsőséges időjárási helyzetek kialakulása részben három nagy hegyvonulat az óceánhoz viszonyított helyzetéből adódik. Az ország keleti felén az éghajlat a nedves kontinentálisból a nedves szubtrópusiba megy át északról dél felé haladva. Florida déli csücske már trópusi éghajlatnak mondható. Az ország nyugati felében megtalálható a sztyepp, a sivatagi, a hegyvidéki, a mediterrán és az óceáni éghajlat egyaránt - továbbá Alaszkában szubarktikus a klíma.

Az ország időjárásának egyik fő meghatározója északon a Csendes-óceán felől érkező, a kontinenst átívelő ciklontevékenység, melyhez a Nagy Tavak hatása is hozzájárul. Főleg tél végén, kora tavasszal nagy kiterjedésű hóviharok alakulnak ki a keleti partvidéken. A Nagy Prérin akadály nélkül haladhatnak át az időjárási képződmények, ezért gyakoriak a gyors hőmérsékletváltozások, az orkánerejű szelek és az extrém hideg időszakok vagy hőhullámok.

A sivatagi területek a Sierra Nevada száraz oldalán helyezkednek el. A jellemzően leszálló mozgást végző levegő miatt kevés a csapadék a térségben. Júliustól szeptemberig a Kaliforniai-öböl felől heves viharokkal érkezik a monszun.

Szupervihar az OzoneNetwork műsorán

A tornádók lenyűgöző és veszélyekben gazdag világába nyerhetünk betekintést ezzel a sorozattal. Mindenkit megszólaltatunk: az átlagemberektől kezdve, akik családjaikat mentve menekültek tudósokon át, akik felkészítenek minket minden eshetőségre - el egészen a viharőrültekig, akik szabad akaratukból vetik magukat a szélvihar közepébe.

Nézd meg október 28-án, 29-én és 30-án 19.30-tól az OzoneNetwork-ön:


Szupervihar

700 milliárd dolláros kár keletkezett az utóbbi 30 évben

» Az ország leghidegebb pontja természetesen Alaszka, ahol a legalacsonyabb hőmérséklet már a mínusz 62 fokot is elérte.

» A kaliforniai Death Valley-ben mérték a világ eddigi második legmagasabb hőmérsékletét, 57 fokot.

» Az amerikaiak a hóesésben is rekordot tartanak. A Mount Rainier-n mérték eddig a legvastagabb hórétegeket. A legmagasabb éves átlagérték 17,6 m volt, míg a rekord hóvastagság elérte a 28,5 m-t 1971-72 telén. Ezt a rekordot a Mount Baker döntötte meg 1998-99-ben 29 méteres hóval.

» A Mexikói-öbölben gyakoriak a hurrikánok, a kontinens belsejében pedig több a tornádó, mint az egész világon összesen.

Az időjárási és éghajlati események figyelése és kiértékelése a NOAA, vagyis az Országos Időjárási Adatközpont (National Climatic Data Center; NCDC) feladata az USA-ban, de az egész világról is gyűjtik az információkat. A központ összesíti azokat káreseményeket, amelyeknek súlyos szociális és gazdasági következménye lett. Az elmúlt közel 30 év alatt 90 olyan időjárási katasztrófa történt, amikor a kár összege elérte vagy meghaladta az 1 milliárd dollárt. A teljes kár, amit a 90 esemény okozott, eléri a 700 milliárd dollárt.

Katasztrófakrónikák az OzoneNetwork műsorán

Hétköznapi emberek hőssé váltak, mikor a sorsuk valamilyen hihetetlen természeti katasztrófa közelébe sodorta őket. Vulkánkitöréstől erdőtűzön át a szökőárig minden, ami a katasztrófaturistáknak csemege lehet. A sorozat oldalát itt találod.

Nézd meg minden hétköznap 21.30-tól az OzoneNetwork-ön:


Katasztrófakrónikák

Mennyire rúg a 2008-as számla?

Tekintsük példának a 2008-as évet! A NCDC kilenc olyan eseményt tudott összegyűjteni, amelynél a kár összege meghaladta az 1 milliárd dollárt:

» Februárban a délkeleti államokban tornádók egész sorozata pusztított. Az időjárási csapás fő károsultjai Arkansas, Alabama, Kentucky, Tennessee és Mississippi államok voltak. Az összesen 87 tornádó több mint 1 milliárdos kárt okozott, nem beszélve az 57 halálos áldozatról.

» Májusban és júniusban a délkeleti államokban ismét óriási viharok, tornádók romboltak le házakat. Májusban 235 tornádót regisztráltak, a károk összege 2,4 milliárdra rúgott. Az áldozatok száma 13 volt. A júniusi viharok 1,1 milliárd dolláros kárt okoztak, és 18-an haltak meg.

» A középső országrészben júniusban heves esőzések okoztak áradásokat. Főleg a mezőgazdaságban keletkeztek súlyos károk. A teljes összeg elérte a 15 milliárdot. A katasztrófa halálos áldozatokat is követelt, 24-en vesztették életüket.

» Júliusban a Dolly hurrikán Texas és Új-Mexikó államban okozott súlyos károkat. 1,2 milliárd dolláros pusztítás és 3 haláleset írható a számlájára.

» Szeptemberben a Gustav hurrikán óriási viharokkal ért partot. Az erős szél és az áradások több államot érintettek. A kár legalább 5 milliárdos volt, miközben 43-an a vihar áldozatául estek.

» Ugyancsak szeptemberben az Ike hurrikán még nagyobb viharként érkezett meg az amerikai partokhoz. Erős szelek és nagy áradások pusztítottak több államban. Komoly gázolajhiány lépett fel a sérült kőolaj platformok, tartályok, vezetékek és olajfinomítók miatt. A kárt 27 milliárdra becsülték. 82-en életüket vesztették, 100 embert eltűntnek nyilvánítottak.

» 2008 rendkívül száraz volt egész évben. A probléma elsősorban a déli és nyugati államokat érintette, ahol a szárazság és a forróság több mint 2 milliárdos kárt okozott a mezőgazdaságnak. A nagy szárazság miatt nyáron és ősszel a nyugati és a középső országrészben, valamint a délkeleti államokban több ezer erdőtűz alakult ki. 5,2 millió hektáron égett a növényzet, és csak Kaliforniában több mint 1000 otthon és más ingatlan vált lakhatatlanná a tűzben. A kár összege meghaladta a 2 milliárd dollárt, és 16-an életüket vesztették.

A tavalyi év katasztrófa-számlája tehát majdnem 58 milliárd dollár (9853 milliárd forint). Ez persze óriási összeg, de a kiadások pontosan a fél kontinenst kitevő államszövetség méreteivel függenek össze - másfelől meg eltörpülnek az USA költségvetésének idei rekordhiánya, az 1420 milliárd dollár mellett. Mindenesetre az Egyesült Államokban nagyságrendileg annyit költöttek 2008-ban természeti katasztrófák miatt, mint amekkora a magyar költségvetés teljes kiadási oldala volt tavaly (9017 milliárd forint).

Pusztító természet az OzoneNetwork műsorán

Erdőtűz, tornádó, árvíz, lavina... veszélyesebbnél veszélyesebb természeti katasztrófák, melyekkel vannak, akiknek muszáj volt szembenézniük. Olyan történeteket mutat be ez a sorozat, ahol az emberi élet csak egy hajszálon múlt.

Nézd meg minden hétköznap 22.30-tól az OzoneNetwork-ön:


Pusztító természet