Nem csak az unokáid fenyegeti a klímaváltozás

Vágólapra másolva!
A jelenlegi tendenciák mellett 2060-ra 4 Celsius-fokkal emelkedhet a globális átlaghőmérséklet -- figyelmeztet az angol meteorológiai szolgálat, a Met Office. Ha az átlaghőmérséklet 2 fokkal emelkedik, egyre nagyobb területen lesznek gyakoribbak az aszályok és hőhullámok.
Vágólapra másolva!

Drasztikus, 4 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést érhetünk meg már a belátható jövőben, ha nem lépünk a klímaváltozás ellen - derül ki egy jelentésből, amelyet a brit energia- és klímaváltozási minisztérium számára készítettek a Met Office munkatársai. A tanulmány arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a klímaváltozás nem csupán a jövő generációinak problémája lesz, hanem már a mi életünkben is komoly változások következhetnek be. Emellett arra is figyelmeztetnek a kutatók, hogy egy katasztrofális, 4 fokos hőmérséklet-emelkedés már 2060-ra valóssá válhat, amennyiben nincs határozott cselekvés az emissziócsökkentés érdekében.

Fenyegető jövőkép

Richard Betts, a Hadley Centre klímahatásokat kutató részlegének vezetője szerint a tanulmányban leírtakat a többség extrém forgatókönyvnek fogja kikiáltani - és habár valóban az, sajnos, egy egyre inkább lehetségessé váló jövőképet vázol.

A szakemberek szerint, ha az iparosodás előtti szinthez képest az átlaghőmérséklet 4 fokkal megemelkedik, az veszélyeztetheti az emberiség felének vízellátását, a jelenleg élő állat- és növényfajok akár felének eltűnését eredményezheti, és alacsonyan fekvő parti területek kerülhetnek víz alá.

Ráadásul egy globális átlagban mért 4 fokos változás markánsabb lokális változásokkal járhat: az Északi-sarkvidéken, valamint Afrika nyugati és déli területein a hőmérséklet akár 10 fokkal is megemelkedhet.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Az emberiség felének vízellátása veszélyben van

Drasztikusabb változások, mint korábban gondolták

A jelenlegi tanulmány aktualizálja a 2007-es IPCC- (Kormányközi testület a klímaváltozásról) jelentést, amely azt állította, hogy 2100-ra a világ feltehetően 4 fokkal lesz melegebb, ha nem mérséklődik az üvegházhatású gázok kibocsátása. Az IPCC-jelentésben egy jóval pesszimistább forgatókönyv is helyet kapott, mely a kibocsátás és a hőmérsékletek további emelkedését feltételezte a fosszilis tüzelőanyagok intenzívebb felhasználása miatt. Betts elmondása szerint akkoriban ezt a lehetőséget nem tartották valószínűnek, a jelen folyamatok tekintetében azonban egyre inkább ez a jövőkép tűnik valósnak.

Egy nemrégiben az ENSZ Környezetvédelmi Programja keretében kiadott jelentésből kiderül, hogy az üvegházgázok kibocsátása 2000 óta gyorsabb ütemben növekszik, mint ahogy azt a legpesszimistább IPCC-szcenárióban feltételezték. Az 1990-es években ugyanis a forgatókönyvek arra alapoztak, hogy a politikusok valóban tenni akarnak és eddigre már tenni is fognak az emissziócsökkentés érdekében. Ehelyett azonban egyre több szén-dioxid kerül a levegőbe a fosszilis tüzelőanyagok égetése és az ipari termelés révén.

A Met Office munkatársai a korábbi IPCC-előrejelzésekhez használt számítógépes modellt alkalmazták, csak egy újabb verziót, amelyben különböző szén-visszacsatolási folyamatokat is figyelembe vettek, úgymint, hogy a magasabb hőmérsékletek hatására még több szén kerülhet a légkörbe a korábbi tározókból, például a talajból.

Gyors lépések szükségesek

Amikor a legszélsőségesebb IPCC-szcenárióból kiindulva futtatták a modelleket, a 4 fokos emelkedés 2060-2070 táján volt esedékes, a visszacsatolási folyamatok függvényében. Betts hangsúlyozta, ez egyelőre még nem visszafordíthatatlan folyamat, meg lehet állítani, amennyiben a kormányok rövid időn belül visszafogják a gázkibocsátást. Ha a hőmérséklet-emelkedést 2 foknál szeretnénk megállítani, akkor a következő évtizedben már erősen csökkenteni kell az emissziót. A 4 fokos emelkedés pedig csak akkor kerülhető el, ha legkésőbb 2030-tól drasztikusan csökken a kibocsátás.

Egy idei, a Guardian brit napilap által 200 klímakutató körében végzett közvélemény-kutatásból kiderült, hogy a szakértők többsége 3-4 fokos hőmérséklet-emelkedést vár a 21. század végére.

Mark New oxfordi klímaszakértő szerint, ha a decemberi koppenhágai klímacsúcson csak gyenge megállapodás születik, akkor nagy esély van a négyfokos melegedés bekövetkezésére. Habár a tudósok az elmúlt években folyamatosan figyelmeztetnek a klímaváltozás komolyságára, bennük is csak az utóbbi öt évben tudatosult, hogy egyre valószínűbbé válik a négyfokos hőmérséklet-emelkedés. Ahhoz, hogy a felmelegedés két foknál megálljon, új technológiák bevezetésére lenne szükség, amelyek segítségével ki lehetne "szivattyúzni" az antropogén eredetű üvegházgázokat a légkörből. A törvényhozók ezzel feltehetően tisztában vannak, és inkább a felmelegedés 3-5 foknál történő megállítása a cél.