Kora őszi időjárás - lassult a gyümölcsök érése

Vágólapra másolva!
Szeptember első lehűlése meghozta az évszakváltást. Bár a héten viszonylag kellemes időnk lesz sok napsütéssel, a mérsékeltebb felmelegedés miatt kissé lelassult a még érésben lévő szőlő és alma fejlődése. Persze, ezzel az idővel kiegyeznénk a szüretig, a megfelelő cukorfok eléréséhez kedvezőek a feltételek.
Vágólapra másolva!

Augusztusban és szeptember első hetében a napsütéses nyári időben gyorsan fejlődtek az őszi gyümölcsök, elsősorban az alma és a szőlő. Bár a talaj felső néhány centis része sokfelé száraz volt, a gyümölcsök gyökérszintjén általában maradt elég nedvesség. A szeptember első szombatján érkezett markáns hidegfront meghozta az évszakváltást. A frontból 10-30 mm eső hullott. A csapadék nagyon jókor érkezett, a talajnedvesség szempontjából az elkövetkező két hétben gond nem lehet a gyümölcsök számára.

A hőmérséklet visszaesett, és ezzel a fejlődés - amely most már elsősorban a gyümölcsök cukorfokának növekedésében mutatkozik meg - lelassult. Péntekig egy-két fokkal újra melegszik a levegő, és napsütésből is lesz elegendő a héten. Ez a lelassult fejlődés még bőven elegendő ahhoz, hogy a szüretig a megfelelő cukorfokot elérje az alma és a szőlő.

Az előrejelzés szerint megint hétvégén számíthatunk lehűlésre, de most talán kevésbé lesz markáns a hidegfront, és kisebb területen okoz csapadékot, mint az előző.