Vágólapra másolva!
A mediterrán térségben ezen a héten is sokfelé fordult elő ítéletidő. Kedden Tunéziában 17 ember életét követelték az árvizek, Szicíliában néhány napon beül újabb felhőszakadás bénította meg a sziget fővárosának közlekedését.
Vágólapra másolva!

Immár két hete, hogy véget ért a hosszú száraz nyári szezon a Földközi-tenger medencéjében. Azóta a nagy magasságban érkezett hideg levegő hatására a térség különböző részein alakulnak ki nagy térséget érintő heves esőzések.

Talán a legkevésbé voltak felkészülve Tunézia déli vidékén, amikor a keddi hirtelen áradások 17 ember életét követelték a sivataghoz közeli területen.

A héten Korzikán és Szicíliában egymás után alakultak ki a nagy viharok. A még mindig 24-25 fokos tengerfelszín felett növekedő zivatarfelhők igen jelentős nedvességre tesznek szert. Palermóban a hétvégi nagy esőzést követően szerdán és csütörtökön 48 óra alatt az átlagos egész szeptember havi csapadék ötszöröse lehullott. Az utcákon folyószerűn hömpölygött a víz, órákra megbénult a város közlekedése.