Vágólapra másolva!
Az Indiával és Mianmarral határos Dél-Ázsiai országnak, Bangladesnek a fővárosában, Dakkában 53 éve nem tapasztaltak akkora esőzést mint amekkora kedden zúdult a városra. Tizenkét óra leforgása alatt 330 millimétert meghaladó eső esett.
Vágólapra másolva!

Kedden a riksák és autók a derékig érő vízben gázoltak Banglades fővárosában, Dakkában, amikor is az elmúlt 53 év legnagyobb júliusi csapadéka zúdult a városra. Az esőzés még hétfőn este kezdődött és 12 óra leforgása alatt 338 milliméter eső esett. Ezzel egy 53 éves rekord dőlt meg. A korábbi, 326 milliméteres rekordot még 1956 július 13-án regisztrálták.

Dhakában teljesen megbénult az élet, az iskolák és hivatalok sem tudtak kinyitni aznap.

Az országban nem szokatlan nyáron a heves esőzés, hiszen a júniustól októberig tartó meleg, esős monszun időszakban esik Bangladesben a legtöbb eső. Az idei nyáron azonban eddig elmaradtak a nagy esőzések. Az elmúlt héten a kormány ingyen áramot biztosított a farmereknek, hogy vizet szivattyúzzanak ki a föld alól, mivel az elmúlt időszakban alig esett eső, és a szárazság miatt veszélybe került a rizstermés.

A keddi özönvízszerű esőzést a héten további csapadékos napok követik.