Vágólapra másolva!
A nyár első nagy hőhulláma péntekig tart, sőt a szombati gyenge hidegfront után ismét afrikai légtömegek érkeznek hazánk fölé. Természetes vizeink hőmérséklete folyamatosan emelkedik, megközelíti a 30 fokot. Néhány praktikus tanács betartása egészen elviselhetővé teszi a nagy meleget.
Vágólapra másolva!

Afrikai eredetű légtömegek érkeznek Közép-Európa fölé, hazánkban is napról-napra fokozódik a hőség. Szerdától péntekig a napi középhőmérséklet főként a városokban haladhatja meg a 27 fokot, kimerítve ezzel a hőségriadó kritériumait. Napközben helyenként 35 fok sem kizárt. Éjszakánként a nagyobb települések belsejében alig frissül fel a levegő, egyes belvárosokban csütörtök és péntek hajnalban nem lesz hűvösebb 25 foknál.

A lakások természetes hűtését hajnali szellőztetéssel, nappal pedig a nyílászárók becsukásával és elsötétítéssel érhetjük el. A klímaberendezések használatánál törekedjünk a fokozatosságra, a külső és belső hőmérséklet különbsége lehetőleg ne haladja meg a 7 fokot. A hőség és erős napsütés ellen természetes anyagú, világos színű ruha és sapka a legjobb megoldás. Az UV sugárzás 11 és 15 óra között még mindig magas, védekezés nélkül hosszabb időre ne érje napsugárzás bőrünket. Szervezetünk vízigénye jelentősen növekszik, a folyamatos utánpótlásról egész nap gondoskodjunk, hosszabb útra feltétlenül vigyünk magunkkal folyadékot.

Tavaink hőmérséklete gyorsan emelkedik. A Tisza-tó vize már hétfőn 24 fokos volt, péntekre akár a 28-29 fokot is elérheti. A Balaton, a Fertő-tó és a Velencei-tó vize pénteken várhatóan 27 fokra melegszik.

A szombati gyenge hidegfrontot követően jövő hét első felében egy újabb erős hőhullámra készülhetünk.