Vágólapra másolva!
A medárdi időszak lassan lezárul, július harmadik hetében megérkezik az igazi nyár, sőt az átlagosnál jóval melegebb időre készülhetünk. Szerdától a hőmérséklet sokfelé eléri a 35 fokot, éjszakánként a városok belterületein alig frissül majd fel a levegő, tavaink vízhőmérséklete pedig várhatóan megközelíti a 30 fokot. Akár hőségriadó is lehet.
Vágólapra másolva!

Június második felétől három héten át medárdi időt hozott a térségünk felett veszteglő magassági hidegcsepp. A hidegcsepp leépülése után még nem jött meg az igazi nyár, a rövid meleg időszakoknak hidegfrontok vetettek véget. Az előrejelzések szerint azonban július harmadik hetében erős hőhullámra készülhetünk.

Vasárnap kezdődik a magasban a meleg levegő áramlása, amely több napon keresztül tovább folytatódik, a hét közepén már afrikai eredetű légtömegek érkeznek fölénk. Kedden az ország nagy részén kánikulára készülhetünk, szerdától pedig a hőmérséklet helyenként meghaladja a 35 fokot. Bár vasárnap még kifejezetten hűvös lesz a hajnal, a hét közepén egyre kevésbé frissül fel éjszakánként a levegő, a belvárosokban a minimumértékek 25 fok fölé emelkednek.

Tavaink vízhőmérséklete emelkedik, a hét második felére megközelíti a 30 fokot. A nagy meleg megterheli szervezetünket, fáradékonyabbak leszünk, folyadékigényünk jelentősen növekszik. Szerdától hőségriadó sem kizárt.