Vágólapra másolva!
Az ország jelentős részén másfél hónapja csak minimális csapadék hullott. Az Alföldön már jelentkeznek az aszály káros hatásai, bár vannak kultúrnövények, amelyek számára kifejezetten kedvezően alakult eddig az idő. A Dunántúlon jobb a helyzet, a legtöbb eső az utóbbi hetekben a Balaton vízgyűjtőjére hullott.
Vágólapra másolva!

A tél végi havazásnak és a csapadékos márciusnak köszönhetően április elején még az ország nagy részén telített volt a talaj. Azóta hazánk nyugati harmadát leszámítva igen kevés volt az eső, az átlagos mennyiségnek csupán 10-30 százaléka hullott le.

Április közepéig a talaj nedvessége jól tartotta magát, a meleg időben gyorsan fejlődött a növényzet. A szokatlanul meleg és száraz időben azonban felgyorsult a száradás. Májusra az Alföld nagy részén a talaj felső 5-7 cm-es rétege kiszáradt, a hónapban lehulló kisebb eső a csapadékhullást követően kipárolgott a talajból. A szárazság a sekély gyökérzettel rendelkező növényzetet érintette, azaz leginkább a tavaszi vetésű gabonát és takarmánynövényeket, valamint a zöldségféléket. A gyümölcsfák gyökérszintjén - egyes kisebb tájegységet leszámítva - még megfelelő a nedvesség, a napos idő eddig csak használt a gyümölcsösök nagy részének. Tovább tartó szárazság esetén azonban a talaj egyre mélyebb rétegeiből tűnik el a nedvesség.

A Dunántúlon kisebb a csapadékhiány, sőt éppen a Balaton vízgyűjtője az a hely, ahol az átlagosnál valamivel több eső hullott az elmúlt másfél hónapban. Nemzeti kincsünk tehát nincs veszélyben, magas vízállással indul az idei szezon a Balatonon.

Az előrejelzések szerint kedden és szerdán szórványosan fordul elő heves zápor az országban. Ennek eredményeként helyenként jelentős csapadék hullik, míg az ország nagyjából 60 százalékán ismét egy csepp eső sem lesz.