Vágólapra másolva!
Péntektől tartósan beköszönt a napos nyári idő. Miközben egyre nagyobb testfelületet ér a tűző nap, fontos felkészülni a káros ibolyántúli sugárzás elleni védekezésre. A védőkrémek mellett legalább olyan nagy szerep jut a megfelelő öltözetre és szabadidős szokásainkra.
Vágólapra másolva!

A hétvégén igazi nyári időre készülhetünk, sőt még a jövő hét elején is folytatódik a nagy meleg. A napsugárzás ereje május közepe felé haladva már számottevő, ezzel együtt a káros UV sugárzás mértéke is növekszik. A nyári ruházatra való áttérés és az egész napos szabadidős tevékenység beindulása miatt egyre nagyobb testfelületet érinthet hosszabb időre a nap, a jó idő elfeledteti a napsugárzás elleni védekezés fontosságát.

A modern napkrémek elvileg megfelelő védelmet biztosítanak, de különböző praktikus okokból nem tudjuk a szereket egész nap igénybe venni. Ősidők óta az erős napsütés zónájába lévő emberiség az öltözködéssel és napi időbeosztásával kerüli el a napsugárzás káros hatásait.

A fej védelme elsődlegesen fontos. A baseball sapkák majdnem megfelelnek az elvárásoknak, sajnos a nyakat nem takarják. A vékony, világos színű, akár a karunkat is takaró öltözetben kevésbé lehet melegünk, mint "ruha nélkül", miközben védelmet is biztosít. Az ujjatlan trikók viselete egyébként is kellemetlen szagok terjedéséhez vezethet. Kisgyermekek bőrét se tegyük ki az erős napsütésnek!

Hazánkban a nyári időszámítás szerint nagyjából 13 óra körül delel a nap. Az UV sugárzás napi menete a delelés körül meglehetősen "kicsúcsosodik", ami azt jelenti, hogy például május közepén a 12 és 14 óra közötti időszakban kell vigyázni, ekkor érdemes árnyékban tartózkodni. A káros sugárzás időszaka június-júliusban a leghosszabb, 11 és 15 óra között jelentkezik. A mediterrán országokban honos szieszta egyben az UV sugárzás elleni védelmet is biztosítja.