Vágólapra másolva!
Tartósan változékony időjárásra számíthatunk, a gyakori csapadéknak köszönhetően az ország nagy részén napokon belül megszűnik az aszály. Az eső bizonyos kultúrnövények számára már túl későn jött, de összességében sokat segít az időjárás-változás. A nyári idő leghamarabb június második hetében tér vissza.
Vágólapra másolva!

Hazánk nagy részén az elmúlt két hónapban az átlagos csapadék harmada sem esett le, különösen nagy a csapadékhiány a középső országrészben. Csupán a Balaton vízgyűjtője kivétel ez alól, ennek megfelelően nemzeti kincsünk vízállása meghaladja a május végén szokásos szintet. A tavaszi vetésű gabonafélék és a kapásnövények sínylették meg leginkább a száraz időszakot, sokfelé már biztosra könyvelhető a gyenge termés.

Pénteken egy hidegfrontot követően magassági hidegcsepp húzódik tartósan hazánk fölé, amely kedvez a felhőképződésnek és a csapadék kialakulásának. Már szombaton csaknem országos esőre számíthatunk, de egy hétig szinte bárhol kialakulhat rövidebb zápor, helyenként heves zivatar. A talaj víztartalma június első hétvégéjére várhatóan az egész országban megfelelő szintet ér el, sőt a délnyugati megyékben teljesen telítetté válik a talaj. A nyár második felétől beérő gyümölcsök és a még fejlődésben lévő gabonafélék számára kedvező a sok csapadék, de a június eleji gyümölcsök érését késlelteti. A kései cseresznye és a még érésben lévő földieper számára a túl esős időjárás rothadást is hozhat, bár várhatóan ettől csak kevés helyen kell tartani.

A Duna egész vízgyűjtőjén sok lesz a csapadék, akár egy közepes árhullám is elindulhat rajta. A Tiszán egy mérsékeltebb emelkedés várható

Az igazi nyári strandidő a számítások szerint június első hetében nem tér vissza, egész napos szabadtéri programot szervezni addig nem is érdemes.