Kiszáradóban vannak a Föld jelentős folyói

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban végzett legfrissebb kutatások alapján amerikai tudósok azt állítják, hogy Földünk jelentősebb folyóinak összesített vízhozama jelentősen csökkent az elmúlt 50 évben.
Vágólapra másolva!

A legújabb kutatási eredmények alapján a tudósok egyöntetű véleményt alakítottak ki. Úgy vélik, a globális klímaváltozáshoz köthetően a folyók vízhozama folyamatosan csökken, ami jelentős hatással lesz az egyre növekvő földi populációra.

Az American Meteorological Society's (AMS) Journal of Climate lapban publikált kutatómunka több mint 900 folyó vízhozamának analízisét foglalja magába az 1954 és 2004 közötti időszakot figyelembe véve.

A sarkok közelében vizsgált folyók esetében növekedést mutattak ki, ám a kapott eredmény okaként a jégsapkák egyre nagyobb mértékben való olvadását jelölték meg. Az édesvíz-utánpótlás szempontjából legfontosabb folyóknak, például a Gangesznek és a Coloradonak a vízhozama egyértelműen csökkent. A csökkenést elsősorban a folyókon felépített gátak, valamint a mezőgazdaságban fontos szerepet betöltő öntözéses földművelés okozza. Ennek egyenes következménye az óceánok vízmennyiségének csökkenése is. Ugyanakkor kiemelt szerepet tulajdonítanak az érintett területek klímájában történt változásoknak is. Lényegében arról van, szó, hogy az említett területeken a csapadék mennyiségében és területi eloszlásában is átrendeződés tapasztalható, ami szárazabb klímát eredményez a folyók vízgyűjtő területein.

Vannak elsőre meglepőnek tűnő eredmények is. Kínában a Jangce folyónál növekvő vízhozamot regisztráltak, ám hasonlóan a sarki területekhez, itt is a fagyott állapotban lévő víz rohamos olvadásáról van szó. Jelen esetben, a Himalájában lévő, folyamatosan visszahúzódó gleccserek táplálják a folyókat, ezért amennyiben teljesen elolvadnak, drasztikus visszaesés valószínű a belőlük táplálkozó folyók vízhozamában.

A vizsgálatban résztvevő kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi tendenciákat alapul véve az édesvíz hiánya, nem csak a fent szereplő földrészeken, hanem világszerte is súlyos problémákat okozhat.