Vágólapra másolva!
A 2009-es hurrikánszezon során az atlanti térségben 11 trópusi vihar várható, amiből 6 erősödhet hurrikánná, jelezte a Weather Services International, ezzel módosítva a korábbi számadatokat.
Vágólapra másolva!

Az andover-i székhelyű előrejelző központ decemberben közzétett előrejelzésében még 13 trópusi vihar szerepelt, ezek közül 7 hurrikán erősségű. A hosszútávú előrejelzés pontosítását az Atlanti-óceán felszínének alacsonyabb hőmérséklete, valamint a La Nina jelenség gyengülése indokolta.

A WSI friss előrejelzése szerint 2-6 hurrikán erőssége éri el, vagy haladja meg az 5 fokozatú Saffir-Simpson skála 3-as fokozatát. Az ilyen viharok rendkívül pusztítóak, több mint 177 km/órás széllökések is lehetnek benne.

Egy másik kiváló vihar-előrejelző központ, a Colorado State University is finomított nemrégiben az előrejelzésén. A CSU kutatási csoportja 12 trópusi viharral, köztük 6 hurrikánnal számol, ugyancsak az Atlanti-óceán trópusi területeinek a normálisnál alacsonyabb hőmérséklete miatt. A hurrikánok a meleg tengerfelszínből nyerik az energiájukat, tehát a hidegebb vízfelszín gátolja a kialakulásukat.

Előző évben 16 trópusi vihar fordult elő a térségben, ebből nyolc fejlődött hurrikánná, és 5 volt erősebb a 3-as kategóriánál.