Trópusi viharok a Csendes-óceán déli részén

Vágólapra másolva!
Ausztrália partjaitól északnyugatra szerdán alakult ki az Ilsa névre keresztelt trópusi ciklon. A kontinens partjaitól északkeletre egy másik alacsonynyomású képződmény is örvénylik, amely az ausztrál meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban trópusi ciklonná erősödik. Kedden a Fidzsi-szigetek közelében is kialakult egy trópusi vihar, a Ken nevet viselő légköri képződmény várhatóan nem érint majd szárazföldet.
Vágólapra másolva!

Erős szél fúj Ausztrália északkeleti tartományának, Queensland partjainak közelében, és ez várhatóan a következő napokban is így marad. A szeles időjárást a Csendes-óceán felett elhelyezkedő, folyamatosan mélyülő alacsonynyomású képződmény okozza, amely az ausztrál meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban trópusi ciklonná erősödik.

Az előttünk álló napokban Queensland államban a lehulló eső mennyisége helyenként a 100 millimétert is meghaladhatja, és nagy területen várnak 50 milliméter feletti csapadékot.

Ausztrália partjaitól északnyugatra, a Karácsony-szigetek közelében, egy másik alacsonynyomású képződmény helyezkedik el. Az Ilsa névre keresztelt viharban a ma reggel mért átlagos szélsebesség elérte a 100 km/órát, a széllökések pedig meghaladták a 135 km/órát. A nyílt tengerfelszín felett mozgó vihar holnapra tovább erősödik, és a 136 km/órás átlagos szélsebesség mellett a széllökések meghaladják majd a 165 km/órát. A ciklon szerencsére nem érint szárazföldet, legfeljebb csak a közeli szigeteken okozhat heves esőzéseket.

A Cook-szigetek közelében a Ken nevet viselő trópusi vihar örvénylik. A Ken ma érte el legfejlettebb állapotát, a 80 km/óra feletti átlagos szélsebesség mellett 100 km/óra feletti széllökéseket mérnek benne. Holnaptól a vihar folyamatosan veszít erejéből, és a hét végére teljesen leépül.