Nyarat idéző idő Spanyolországban

Vágólapra másolva!
Miközben a Földközi-tenger keleti medencéjében egy mediterrán ciklon okoz hűvös, csapadékos időjárását, Spanyolország déli területein egy anticiklonnak köszönhetően nyarat idéző idővel találkozhatunk.
Vágólapra másolva!

Az Atlanti-óceán felett örvénylő markáns ciklon és frontrendszere alakítja a kontinens északnyugati és középső területeinek időjárását. A Skandináv-félsziget térségében és a hegyekben többfelé fordul elő havas eső, havazás, síkvidéken inkább csak az eső esik.

A Földközi-tenger keleti medencéjében egy mediterrán ciklon örvénylik, amely a Balkán-félsziget térségében csapadékos az átlagosnál néhány fokkal hűvösebb időt okoz. Görögországban helyenként heves záporok, zivatarok is előfordulnak.

Európa nyugati szélén és a Földközi-tenger nyugati és középső medencéjében egy anticiklon épült ki. Az anticiklonban uralkodó leszálló légáramlatok felhőoszlató hatásának köszönhetően a térségben túlnyomóan napos, száraz időjárás alakult ki. A legmelegebb idővel Spanyolország déli, délnyugati területein találkozhatunk, ahol a sok napsütés következtében az időjárás kora nyári jelleget öltött. A legmagasabb hőmérsékleteket Sevilla környékén mérik, a térségben a délutáni órákban helyenként már a 25 fokot is eléri a hőmérséklet. Spanyolországban a napos, nyári idő a hét végégig még biztosan folytatódik.