Négyes erősségű trópusi ciklon Ausztrália partjainál

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hét végén alakult ki a Csendes-óceán déli részén a Hamish névre keresztelt trópusi ciklon.  Az Ausztrália keleti partjai mentén, dél felé mozgó vihar hétfő reggelre, a Saffir-Simpson skála szerinti IV-es erősségű trópusi ciklonná erősödött.
Vágólapra másolva!

Az Ausztrália partjainak közelében elhelyezkedő alacsonynyomású képződményre már csütörtökön felfigyelt az ausztrál meteorológiai szolgálat, és figyelmeztette az ország északkeleti részében élőket, hogy a hétvégén kiadós csapadékra és viharos erejű szélre számítsanak. A figyelmeztetésnek megfelelően az alacsonynyomású képződmény pénteken már trópusi viharrá erősödve folytatta útját dél felé.

A nyílt tengerfelszín felett mozgó, Hamish névre keresztelt vihar a megfelelő energia- és nedvesség-utánpótlásnak köszönhetően folyamatosan erősödött. Hétfőn a Saffir-Simpson skála szerinti IV-es kategóriájú ciklonként továbbra is Ausztrália partjainak közelében helyezkedett el. A kora reggeli mérési eredmények szerint a ciklonban az átlagos szélsebesség meghaladta a 200 km/órát, a széllökések pedig elérték a 250 km/órát.

A Hamish Ausztrália keleti partjaival párhuzamosan halad dél felé, és az előrejelzések szerint valószínűleg sehol sem érinti majd a szárazföldet. A ciklon ezért csak az óceánpart közelében elhelyezkedő településekre és szigetekre jelent veszélyt. Két kisebb szigetet, Heront és Lady Elliotot szinte teljesen kiürítették, a tomboló szél miatt ugyanis nagy pusztítástól tartanak a térségben.

Az előrejelzések szerint a vihar továbbra is az ország keleti partjainak közelében helyezkedik el, de kedd délutántól már gyengülni fog.