Európa-szerte kiadós esők a hétvégén

Vágólapra másolva!
A hétvégén markáns ciklonok alakítják a kontinens nagy részének időjárását. Sokfelé hullik majd kiadós csapadék. A borongós, esős idő, vasárnap a Kárpát-medence térségét is eléri.
Vágólapra másolva!

Szombaton a Skandináv-félsziget, Nyugat-Európa és az Ibériai-félsziget időjárását is ciklonok és frontjaik teszik változékonnyá és csapadékossá. Az északi területeken és a hegyekben többfelé havazás várható, máshol azonban esőre kell készülni. A hétvégén lehulló csapadék mennyisége helyenként meghaladja majd a 20 - 30 millimétert.

A borongós, esős idő miatt az eddig kellemes, tavaszi idővel büszkélkedő nyugati területeken lehűl a levegő, szombaton és vasárnap a délutáni órákban sokfelé már csak 10 fok körüli hőmérsékletekkel találkozhatunk. Az elmúlt hetekben az Ibériai-félsziget térségében már sokfelé mértek nyarat idéző, 25 fok feletti hőmérsékleteket. A hétvégi csapadékos időjárás Spanyolországot sem kerüli el, vasárnap a maximum hőmérsékletek már csak 13, 18 fok között alakulnak.

A hét utolsó napján a legnagyobb esőkre Olaszország északi részén lehet majd számítani, amelyet a térségben örvénylő mediterrán ciklon okoz. Velence és Milánó környékén a lehulló csapadék mennyisége többfelé a 20 millimétert is meghaladhatja.

A csapadéksáv fokozatosan vonul majd kelet felé és vasárnap hajnalban már eléri a Kárpát-medence térségét is. Vasárnap hazánkban is túlnyomóan felhős, esős időre van kilátás. Így március utolsó hétvégéje változékony idővel búcsúzik, a napos, meleg szombati napot, csapadékos és hűvös vasárnap követi.

A változékony időjárás a jövő hét elején is folytatódik, de a hét közepétől már szárazabb és egyre melegebb időre készülhetünk.