Esős hét - emelkedő folyók

Vágólapra másolva!
Március első hetében többször számíthatunk kiadós esőkre, a hőmérséklet a déli megyékben jóval átlag felett alakul. A folyók vízszintje emelkedik, de a jelenlegi előrejelzések és talajviszonyok alapján veszélyes áradás nem várható. A fagymentes napokon számos lágyszárú növény fejlődése beindul.
Vágólapra másolva!

Több hullámban enyhe, nagy nedvességtartalmú légtömegek érkeznek a Kárpát-medence fölé. Szerdától többször fordul elő intenzív eső, szombatig helyenként akár az egész március havi átlagnak megfelelő csapadék is lehullhat. A borongósság mellett a déli határszélen továbbra is 10 fok felett alakul a hőmérséklet, sőt szerdán délkeleten a 15 fokot is meghaladhatja. Északon jóval hűvösebb lesz az idő.

Az esőzések és az olvadás hatására a folyók vízszintje emelkedésnek indult. Szerencsére a Kárpátokban a szokásosnál kevesebb a hó, a Tisza vízgyűjtőjén az olvadás kevésbé növeli a vízszintet. A Duna felső szakaszának mellékfolyói közelében több méteres hó található, de ott csak két nap - szerda és csütörtök - lesz jelentős az olvadás, a hétvégén arrafelé ismét havazik, így ott is megúszhatjuk egy kisebb árhullámmal.

A tartósan fagymentes éjszakák hatására némely lágyszárú növény fejlődése felgyorsul, sokfelé - főként déli megyéinkben - megjelenik a hóvirág és az ibolya. A fák nagy része egyelőre mélynyugalmi állapotban marad.