Vágólapra másolva!
A csapadékos és viszonylag hideg februárnak köszönhetően hétfő délben a Börzsöny és a Pilis legmagasabb csúcsain a hóréteg már elérte a 80 centit. A kedd reggelig tartó hóesés és a csütörtöki csapadék következtében akár 1 méteresre is hízhat a hóréteg. Bár ritka az ilyen nagy hó hazánkban, egyáltalán nem példa nélküli.
Vágólapra másolva!

Február második felében hazánk környezetében többször erősödött meg kisméretű ciklon, amelynek melegfronti szakaszában nagy mennyiségű csapadék alakult ki. A melegfronti időszakban a déli, délnyugati áramlás különösen a fővárostól északra fekvő középhegységeinkben kedvezett a sok havazásnak. A ciklon kelet felé haladása során a Kárpát-medence sajátosságai miatt ebben a térségben összeáramlás is gyakran előfordult, ami tovább növelte a csapadék mennyiségét.

A múlt hét eleji légörvény átvonulása a Börzsöny és a Pilis legmagasabb csúcsain 30-40 centi friss havat eredményezett, így összesen már több mint hetven centis lett a hótakaró. Hétfő hajnaltól pedig újabb 10 centi esett. Az egy méteres hórétegig hiányzó 20 centi felét a kedd reggelig tartó ismétlődő hóesésben várhatóan elérjük. A héten síkvidéken fokozatos enyhülés indul meg, de a csütörtöki melegfronti csapadék 600 méter felett biztosan hó formájában hullik le, így akár a 100 centis határt is átlépheti a hótakaró.

A méteres hó viszonylag ritka hazánk hegyeiben, akár 8-10 év is eltelik, hogy ilyet láthassunk. Legutóbb azonban 3 éve tapasztalhattunk ilyet: 2006 március elején éppen a Börzsöny csúcsain mértek 110 cm vastag hótakarót.