Dél-Európában tavasz, északon még tart a tél

Vágólapra másolva!
A kontinens északi területeinek időjárását ciklonok alakítják, változékony, csapadékos időt okozva a térségben. A fagypont alatti maximum hőmérsékletek mellett az északi területeken többfelé fordul elő havazás. A Dél-Európa felett kiépült anticiklon hatására a mediterrán országokban sok napsütéssel, kellemes, tavaszias idővel találkozhatunk.
Vágólapra másolva!

Pénteken a kontinens középső, keleti és északkeleti területeinek időjárását egy ciklon és frontrendszere alakítja. A Skandináv-félsziget térségében a borongós időben általában fagypont alatti hőmérsékleteket mérhetünk, emellett többfelé fordul elő havazás.

A hét utolsó munkanapján Ausztriában is újabb havazásra van kilátás. Az országon átvonuló hidegfront a hegyekben ismét sokfelé okoz havazást. A hétvége időjárása azonban igazán kedvez majd a síelőknek. Szombaton és vasárnap a változó felhőzet mellett néhány órára szinte mindenütt előbújik majd a nap, így a napokban lehullott nagymennyiségű, helyenként 150-200 centiméter, friss hó és a napsütés ideális feltételeket teremtenek a téli sportoláshoz. A síelni indulóknak azonban érdemes tájékozódni az útviszonyokról, mert a nagy havazás és a lavinaveszély miatt több utat is lezártak az országban.

A mediterrán térségben ezzel szemben igazi napos, tavaszi idővel találkozhatunk. Dél-Európa időjárását egy nagykiterjedésű anticiklon alakítja. Az anticiklonban uralkodó leszálló légáramlatok felhőoszlató hatása miatt a térségben pénteken alig lesz felhő az égen, és több órára kisüt majd a nap. A szép, tavaszi idő csak Olaszországban tart majd ki egész hétvégén, ahol a hőmérséklet csúcsértéke helyenként a 20 fokot is megközelíti. Spanyolország térségét ugyanakkor vasárnap egy hidegfront felhőzete éri majd el, amely már csapadékosabb és hűvösebb időt okoz a térségben.