Még nincs vége a télnek - a hét időjárása

Vágólapra másolva!
Másfél hét enyheség után szerdától fokozatos lehűl az idő, a hidegebb periódus tartós is lehet. Hótakaró kialakulása az ország nagy részén egyelőre bizonytalan, de a hideg miatt ismét beindulnak a hóágyúk, így akár a mostani hétvégén is síelhetünk hazánkban. Az országot elhagyva az Alpok lejtőit érdemes megcélozni, Szlovákiát eddig igencsak elkerülte a nagy havazás. A tavakon egyelőre nem lehet korcsolyázni, másfél hét múlva talán erre is lesz esély.
Vágólapra másolva!

A kedden sokfelé esőt okozó mediterrán ciklon, és a tőlünk északkeletre kiépülő anticiklon változást hoz időjárásunkba. A nyugatias áramlás helyét átveszik a keleti, északkeleti szelek, és ezzel szerdától fokozatosan hidegebb légtömegek érkeznek hazánk fölé.

Bár már kedden és szerdán is előfordulhat havazás az ország délnyugati, nyugati szélén, hazánk nagy részén egyelőre kérdéses, lesz-e számottevő havazás a héten. A hidegebb levegőnek köszönhetően Mátraszentistvánon és a Kékesen, majd a hétvégén talán Eplényben és Visegrádon is újra be lehet indítani a hóágyúkat, így a síelési feltételek javulnak.

Aki külföldre megy, érdemes az Alpok középső, déli és nyugati síterepeit választania, ott rengeteg a hó. Olaszországban több télre való vastag hótakaró alakult ki. Szlovákiában sajnos rosszabb a helyzet, csak a hóágyúzott pályákon megfelelőek a síelési feltételek. Északi szomszédunkat egyelőre elkerülték a nagy havazások, de szánkózni azért mindenütt lehet.

Természetes állóvizeinken vasárnapig szinte biztosan nem lesz sportolásra megfelelő jég, de a jövő folyamán van esély rá, hogy tartós fagyok álljanak be, és még utoljára a télen ismét vastag, biztonságos jég alakuljon ki.