Közlekedési miniszterek a klímaváltozás ellen

Vágólapra másolva!
2009. január 15-én 22 ország közlekedési minisztere gyűlt össze Japánban, hogy egy kétnapos konferencia keretében megoldást találjanak a klímaváltozásban is szerepet játszó közlekedési eredetű károsanyag-kibocsátások csökkentésére. 
Vágólapra másolva!

A tokiói konferencián a legnagyobb kibocsátók, az USA, Kína és India közlekedési miniszterei is részt vesznek. A megnyitón a japán miniszterelnök, Taro Aso arra kérte a részt vevő országok képviselőit, hogy hazájukban szorgalmazzák a közlekedésből származó szén-dioxid-kibocsátás csökkentését szolgáló lépéseket és segítsék a fejlődő országokat a korszerű technológiai ismeretek és tapasztalatok átadásával.

A mostani konferencia a decemberben Koppenhágában megrendezésre kerülő klímakonferenciát megelőző tárgyalássorozatnak az idei első állomása. A 2009 végén Dániában megrendezésre kerülő klímakonferencia feladata egy új klímavédelmi megállapodás aláírása lesz, a 2012 utáni időszak teendőivel kapcsolatban.

A közlekedésből származó szén-dioxid-kibocsátás a teljes szén-dioxid-kibocsátásnak közel egynegyedét, 23 százalékát teszi ki. A 2008 áprilisában, Bangkokban megrendezett találkozón a résztvevők már egyet értettek abban, hogy csökkenteni kell a légi és vízi közlekedésből származó és egyre növekvő szén-dioxid-kibocsátást. Ez mindenképp előrelépésnek számított, mert a kérdés a kiotói jegyzőkönyv aláírása óta megoldhatatlan problémának tűnt. A légi és vízi közlekedésből származó szennyezőanyag-kibocsátás ugyanis nehezen behatárolható. A repülők és hajók útjuk során több országon is átmennek, így nehéz eldönteni, hogy ki cselekedjen az általuk kibocsátott szennyezőanyag-csökkentés tekintetében. Az autók károsanyag-kibocsátásával szemben azonban minden országban sokkal elnézőbbek.

Kaneko Kazujosi japán közlekedési miniszter véleménye szerint a globális felmelegedés problémájának megoldása a világ hosszú távú gazdasági érdeke. Az energiahatékony és környezetbarát közlekedési rendszerek kiépítése megerősíti a gazdaságot, és tisztább jövőt biztosít az emberiség számára.

Az USA megválasztott és jövő héten hivatalba lépő elnöke, Barack Obama megígérte, hogy az Egyesült Államok a jövőben vezető szerepet tölt majd be a klímaváltozás elleni küzdelemben, és a "zöld gazdaságba" is több pénzt fektet be - olvasható a yahoo news oldalán.