Most szmogos Peking, de az olimpiáig tisztulhat

Vágólapra másolva!
A szokatlanul nyugodt, csendes időjárásnak köszönhetően Pekingben az elmúlt napokban jelentősen emelkedett a légszennyezettség. Az olimpiáig javulhat a helyzet, hiszen a nyári monszun bármikor beerősíthet.
Vágólapra másolva!

Peking a mérsékelt övi monszun éghajlati övbe tartozik. Bár az éves csapadék mennyisége nagyjából megegyezik Budapestével, eloszlása rendkívül egyenlőtlen. Október végétől március végéig alig van csapadék, július és augusztus hónapokban viszont az éves csapadék kétharmada hullik le. Ennek megfelelően elsősorban a téli, anticiklonális, nyugodt időjárásban kicsi a város feletti légkörben az átkeveredés, gyorsan szmogossá válik a levegő. Nyáron, és különösen július és augusztus folyamán a csapadék és a szél hatására a szennyezőanyag elszállítódik, vagy gyorsan kikerül a levegőből, nehezebben alakul ki szmog.

Idén július közepe óta azonban szokatlanul csendes az időjárás a város környékén, így a légszennyezettség növekedése már érzékelhető a városban, a látótávolság napközben sem emelkedik 3-4 km fölé. Sőt a nyári szmogos helyzetben a fotokémiai reakciók miatt a felszín közelben ózon is képződik.

Az olimpiáig hátralévő két hétben az éghajlati adatok tanúsága szerint minden esély megvan az időjárás-változásra, a szmog is eltűnhet. Persze a változékonyság azt is jelentheti, hogy esős lesz a megnyitó. Ahhoz szerencse kell, hogy se szmog, se eső ne legyen augusztus 8-án.