Tajvanon át Kínába tart a Kalmaegi tájfun

Vágólapra másolva!
Egy tájfun veszélyezteti Kína délkeleti partvidékét. A Kalmaegi trópusi ciklon csütörtökön Tajvanon halad át, pénteken már megérkezik Kínába. Az erős szelek miatt a partokon szökőár, a heves csapadék következtében pedig a hegyvidékek lábainál áradás, földcsuszamlás léphet fel.
Vágólapra másolva!

A Kalmaegi vihar objektum hétfőn alakult ki a Csendes-óceán nyugati részén. Szerdán már trópusi viharként szelte át a természeti csapásoktól gyakran sújtott Fülöp-szigetek északi részét, majd tájfunná erősödve csütörtökön Tajvant szeli át. A közel 200 km/órás széllökések által korbácsolt hullámok a partvidéken okozhatnak nagy pusztításokat. Tajvan hegyvidékeinek lábainál pedig nagy a valószínűsége az áradásoknak, földcsuszamlásoknak.

Pénteken számottevő gyengülés nélkül tovább folytatja a tájfun az útját északi irányba, és Kína délkeleti, igen sűrűn lakott és idén már többször árvíz sújtotta partvidékét éri el.

Az Atlanti-óceánon jelenleg egy trópusi vihar, a Csendes-óceán keleti részén egy hurrikán és egy trópusi vihar található, ezek azonban nem érintenek számottevő lakott területet. A Karib-térségben a szakemberek szerint nagy az esély egy újabb hurrikán kialakulására még ezen a héten.