Ősz és nyár - változékony idő a héten

Vágólapra másolva!
Meglehetősen változékonyan alakul az egész hét időjárása. Őszi és nyári hangulat változik akár egy napon belül. Annyiban szerencsések vagyunk, hogy a hétvégén ígérkezik a legmelegebb idő, bár vasárnap este már egy újabb hidegfrontra lehet készülni. Érdemes naprakésznek lenni az időjárásból, hogy pontosan el tudjuk dönteni, milyen szabadtéri programokat szervezzünk! Csütörtök és vasárnap este ismét heves zivatarok tombolhatnak.
Vágólapra másolva!

A hét eleji lehűlés nem jelenti azt, hogy az egész hét őszi időt hozna. Szerdán már az ország nagyobb részén - elsősorban a Dunántúlon - nyárias jellege lesz az időjárásnak. A melegedés csütörtök délelőtt tovább erősödik, de nem következik be az előző hetekben megszokott újabb hőhullám. Helyette csütörtök kora estétől péntek délig újabb hidegfront, és az előtte kifejlődő zivatarok teszik szabadtéri programok számára kellemetlenné a körülményeket. Szerencsére a hétvégén az ország jelentős részén a napsütés lesz a meghatározó, vasárnap pedig ismét sokfelé eléri vagy átlépi a hőmérséklet a 30 fokot. A nyári idő ekkor sem tart sokáig, vasárnap este egy újabb hidegfront közeledését jelzik a kialakuló heves zivatarok.

A nagy változékonyság miatt - amennyiben lehetséges - érdemes a szabadtéri programok kiválasztását a legvégsőkig elhúzni, hogy megfelelő információ birtokában tudjunk dönteni. Akár egy-egy napszak időjárása között is hatalmas különbségek lehetnek. Most különösen fontos a tájékozottság nem csak a jelenlegi időjárásra, hanem a rövid távú előrejelzésekre nézve is.

Tavaink hőmérséklete a rövid melegperiódusokban nem tud kellemes szintre felmelegedni, általában 20-21 fok között fog alakulni. Esetleg vasárnap kora délután elérheti a 22-23 fokot. A fázósabbaknak marad a kirándulás, túrázás. A csapadékos időszakoknak köszönhetően az erdők üdék, a kis patakokban is van víz, hangulatos a táj. Egész napos kirándulásokra azonban inkább csak szerdán és szombaton vállalkozzunk.

Az UV-sugárzás felhőtlen ég mellett deleléskor még mindig magas, de már elmarad az éves csúcstól. A veszélyes időszak hossza is kezd rövidülni, elsősorban 12-14 óra között érhetnek káros napsugarak.