Átszakadt a világ egyik legszebb gleccsere

Vágólapra másolva!
Átszakadt a világ egyik legszebb gleccsere, az Argentína déli részén található, Perito Moreno gleccser. A természeti jelenség, amely négy-öt évente a nyári félévben ismétlődik meg, idén először, a téli hónapok alatt volt látható.
Vágólapra másolva!

Argentína déli részén, Buenos Airestől 2800 kilométerre délkeletre található a Los Glaciers Nemzeti Park, a világ egyik legelszigeteltebb és legkevésbé látogatott nemzeti parkja, amelynek egyik legismertebb turista-látványossága a Perito Moreno gleccser.

A 275 négyzetkilométer kiterjedésű, 5 kilométer széles, 60 méter magas Perito Moreno gleccser természetes gátként választja ketté az Argentino tavat. A tóban felgyülemlő víz, kis járatokat vág a jégben, amelyek idővel alagutakká szélesednek és látványos módon beomlanak. A tó vízutánpótlását a gleccserekről leváló jégtömbök biztosítják.

A jelenséget először 1917-ben figyelték meg, és azóta négy-öt évente megismétlődik a szakadás, amely utoljára 2006. március 14-én volt megfigyelhető. A mostani gleccser-átszakadásnak a különlegessége, hogy a vártnál sokkal hamarabb történt, és hogy míg az elmúlt évtizedekben mindig csak a nyári félévre korlátozódott, idén először, a téli hónapok alatt volt megfigyelhető ez a nem mindennapi természeti jelenség.

A nemzeti park igazgatója szerint, ennek valószínűleg a globális felmelegedés lehet az okozója. Az ő véleményét támasztja alá a Chilei Egyetem egyik földrajztudósa, Francisco Ferrado is, akinek elmondása szerint lehetséges, hogy a felmelegedés is hozzájárul ahhoz, hogy a gleccserek jege vékonyodik, és a víz így könnyebben tud járatokat vágni benne.