Vágólapra másolva!
A Balkán-félsziget térségében a következő egy-két napban a hőmérséklet többfelé is megközelítheti, sőt helyenként meghaladhatja a 40 fokot. A nagy meleg mellett a légszennyezettség és a szárazság is komoly gondokat okozhat a térségben.
Vágólapra másolva!

A Földközi-tenger keleti medencéjének időjárását már napok óta egy nagy kiterjedésű anticiklon alakítja. Az előrejelzések szerint az Afrika felől érkező forró levegő hatására a következő egy-két napban Görögországban többfelé emelkedik majd 40 fok fölé a hőmérséklet.

A hatóságok felhívták a lakosság figyelmét, hogy fokozottan figyeljenek az idősekre, ne fogyasszanak alkoholt, és ha tehetik, kerüljék a szabadban való hosszabb ideig való tartózkodást a legmelegebb órákban.

A hőmérséklet Görögország fővárosában, Athénban már június eleje óta nem csökkent 30 fok alá, és a hivatalos mérések szerint tegnap már 37 fokig melegedett a levegő. A görög meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban Evia szigetén és a Peloponnészoszi-félsziget keleti részén lesz majd a legmelegebb. Kedden a legmagasabb nappali hőmérséklet már sokfelé eléri a 40 fokot, szerdára pedig még ennél is melegebbet, 42 fokot várnak. A forróság várhatóan csütörtöktől mérséklődik.

A meleg, száraz levegőben nő a városok légszennyezettsége is, Athénban és környékén már most is igen magas a troposzferikus ózon koncentrációja, ugyanis az erős napsugárzás fokozza az ózonképződést. A troposzferikus ózon, a sztratoszférában jelen lévő ózonnal ellentétben, nagyobb koncentrációban rendkívül káros, irritálja a nyálkahártyát és a tüdőszövetet.

Tavaly nyáron három hosszabb hőhullám is sújtotta az országot, melyben több tucat ember vesztette életét.