Nagy viharok Csehországban

Vágólapra másolva!
Csütörtök délután a Közép-Európán áthaladó hidegfront Csehországban okozta a legnagyobb viharokat. Felhőszakadások, jégesők és viharos széllökések jellemzik a viharnapot. Az Alpok országaiban is előfordultak heves zivatarok.
Vágólapra másolva!

Csütörtök délután Csehországban a meteorológiai szolgálat a legnagyobb viharkészültséget rendelte el. A riasztás igencsak megalapozott volt, hiszen a közeledő hidegfront előterében a Németország keleti részében kialakult hatalmas zivatargócok egyenesen a közép-európai kis ország felé vették útjukat.

A viharok erejét növelte az időzítés is: a zivatarok a legnagyobb kánikulában, 14 óra körül érték el a határt, és néhány óra alatt keresztülhaladtak az országon. Szinte mindenütt előfordultak felhőszakadások, sokfelé négyzetméterenként 45-50 liter eső hullott egy óra leforgása alatt. A csatornák hirtelen megteltek, a kisebb vízfolyások is gyorsan áradtak. Prágát sem kímélték a zivatarok. Nem egy helyen jégeső pusztított.

A hidegfront előtti zivatarok több országot érintettek. Csehország mellett Németországban, Ausztriában és Svájcban is gyakori volt a felhőszakadás, jégeső, viharos szél. Németország keleti szélén a viharok előtt csütörtökön is 35 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, így nagyos sok energiát halmozott fel a légkör, amit később a zivatarfelhők hasznosíthattak.

Hazánkat csak éjszaka illetve hajnalban érték el a zivatarok gyengébb formában.