Viharos szél tombol Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Tazmániában és Ausztrália délkeleti államaiban, Victoriában és Új-Dél-Walesben az elmúlt napokban sokfelé mértek rekord erősségű széllökéseket.  A 100 km/órát is meghaladó széllökések fákat csavartak ki és villanyvezetékeket rongáltak meg.
Vágólapra másolva!

A Tazmánia fölött elhelyezkedő markáns ciklon peremén az elmúlt napokban erős, helyenként viharos erősségű széllökéseket mértek.

A legnagyobb károkat Melbourne környékéről jelentették, a fővárostól kicsit északabbra található két kisebb városban Redesdaleben és Werribeeben, öt éve nem mértek olyan erős széllökéseket, mint ma reggel. Redesdaleből az 54 km/órás átlagos szélsebesség mellett 106 km/órás széllökéseket jelentettek, Werribeeben pedig a 85 km/órás átlagos szélsebességet 102 km/órás széllökések kísérték.

Az éjszaka során az ország legszelesebb helye Cape Grim volt. A tazmániai kisvárosban egész éjszaka tombolt a szél. Az átlagos szélsebesség 80-90 km/óra között mozgott, a széllökések pedig meghaladták a 130 km/órát. Ekkora szélsebességgel találkozhatunk egy Saffir-Simpson skála szerinti I-es kategóriájú hurrikánban is, amely már jelentősebb károkat képes okozni az épületekben és a természetben egyaránt.

Az éjszaka során mért széllökéseknél idén már mértek erősebbet is Cape Grimben. Múlt héten, a maximális széllökés elérte a 176 km/órát is.