Viharok és 40 fok - Európa időjárása

Vágólapra másolva!
Kontinensünk középső vidékén a labilis levegőben igen heves viharok törnek ki a nyári melegben. Ibériában pedig - idén viszonylag későn - beköszöntött az első komolyabb hőhullám. Spanyolország déli részén a hőmérséklet - Európában ebben az évben elsőként - elérte a 40 fokot.
Vágólapra másolva!

Az Alpok és az Északi-Kárpátok bővebb környezete felett igen labilis, fülledt légtömeg található. A térség felett erősödő frontzóna tovább fokozza az instabilitást. Ennek következtében a nyári napsütés mellett sokfelé törnek ki heves záporok, zivatarok. Szerdán Németországban, Svájcban, Ausztriában és hazánkban is tomboltak a zivatarok. Sokfelől érkezett jelentés cseresznye nagyságú jégszemekről, viharos széllökésekről, villámcsapásokról. Helyenként pincéket árasztott el a rövid idő alatt lezúduló eső. A nagy viharok az osztrák fővárost is elérték, ennek köszönhető az EB negyeddöntő közvetítésében bekövetkezett zavar.

A zivataros időjárási helyzet csütörtökön is fennmaradt.

Az Ibériai-félszigetet afrikai eredetű forró légtömegek érték el. A melegfront fátyolfelhőzete eleinte visszafogta a felmelegedést, szerdán azonban Spanyolország déli részén, Sevilla környékén a hőmérséklet elérte a negyven fokot. Európában idén ilyen meleg még nem volt. A hőhullám várhatóan jövő hét keddig tart a térségben, a szakemberek napokig 40 fok feletti értékekkel számolnak.